Het Witte Kerkje in Lunteren.
Het Witte Kerkje in Lunteren. Vrijzinnig Lunteren

Lezing Culturele Kring Lunteren over Leonard Bernstein

Activiteiten

LUNTEREN Jurgen van den Hout verzorgt dinsdag 12 oktober een lezing over Leonard Bernstein (1918-1990) – componist, dirigent en pianist. Van den Hout studeerde Muziekwetenschap en Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Dat meldt Eildert Klei, namens het secretariaat van Culturele Kring Lunteren.

,,Een kunstwerk geeft geen antwoord, maar roept vragen op; en zijn essentiële betekenis is de spanning tussen de tegenstrijdige antwoorden,” stelt Van den Hout. ,,Één van de meest geliefde componisten uit de twintigste eeuw is Leonard Bernstein. Toch is maar een klein deel van zijn oeuvre regelmatig te horen in de concertzaal. Hoe het komt dat de man die ieders hart sneller laat kloppen bij zijn muzikale zetting van het woord Maria en tegelijkertijd zijn andere muziek relatief zo onbekend is, bespreken we in de lezing.”

Volgens Van den Hout ,,weet Bernstein als componist in de 20e eeuw een brug te slaan tussen de moderne klassieke muziek en de luisteraar door oude en moderne klassieke muziekstijlen te vermengen en bovenal de populaire genres niet te schuwen. Wereldfaam vergaarde hij met zijn West Side Story. Maar zijn buitengewone talent hield niet op bij het componeren. Veel mensen heeft hij ook geïnspireerd in de rol van dirigent en docent.”

De lezing van Jurgen van den Hout wordt gehouden in het ‘Witte Kerkje’, Dokter Kimmijserlaan 28, Lunteren.
Aanvang 20.00 uur. Gasten zijn welkom, geeft Eildert Klei aan. Entree voor niet-leden bedraagt € 7,50.

advertentie