Wandelaars vertrekken voor hun Pegasuswandeling bij startbureau ‘Het Hart’.
Wandelaars vertrekken voor hun Pegasuswandeling bij startbureau ‘Het Hart’. Archief Stichting Recreatie Veluwe en Vallei

Pegasus Wandeltocht volgt ontsnappingsroute als eerbetoon aan Britse oorlogshelden

Activiteiten

EDE De Stichting Recreatie Vallei en Veluwe (SRVV) biedt zaterdag 23 oktober honderden wandelaars de mogelijkheid om de Pegasus Wandeltocht te lopen. Men volgt deels de ontsnappingsroute van 124 Britse militairen in oktober 1944. Deze helden zaten, na de Airborne luchtlandingen op de Ginkelse Hei, ondergedoken in de regio. 

door Ria Maliepaard

Het betrof de grootste geslaagde ontsnapping aan de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Onderduiken was gevaarlijk voor de onderduikers én de inwoners die hen in een hooiberg, thuis of in ondergrondse kelders verstopten en verzorgden. 

In de chaos van de evacuatie van Bennekom, op 22 oktober 1944, slaagde het verzet erin met hulp van Canadese bootjes de onderduikers over de Rijn te zetten. Een tweede poging vanaf De Mossel mislukte. De Engelse bevelvoerder sloeg waarschuwingen van Nederlandse gidsen in de wind en volgde zijn kompas richting het zuiden: Men liep rechtstreeks in het schootsveld van Duitse stellingen. 

CORONA-MAATREGELEN Wim Jacobs: ,,We zijn heel blij dat we na lange tijd weer een herinneringswandeling kunnen organiseren. In verband met de wettelijk verplichte CoronaCheck, vragen we u bij de inschrijving een geldige QR-code via de CoronaCheck-app of een papieren bewijs dat u voldoet aan de eisen van Testen-voor-toegang te tonen. Voor alle afstanden zetten we, voornamelijk ten noorden van de N224, rondwandelingen uit. Iedereen eindigt de wandeling op het eigen startpunt. Deze editie zijn er mede daarom geen vrijwilligers van ‘Keep Them Rolling’ om wandelaars te verplaatsen. maar de ‘Pegasus Pipes and Drums’ leveren wel hun enthousiaste, muzikale bijdrage.”

WANDELPASPOORT In 2019 heeft de SRVV in het kader van ’75 jaar herdenken en vieren’ een Oranje Wandelpaspoort uitgegeven, dat met vier stempels recht geeft op een extra herinnering. Vanwege corona verlengt de SRVV de geldigheidstermijn met twee jaar. 

Startkaarten zijn aan de start op locatie verkrijgbaar voor 7 euro p.p. inclusief consumptiemunt. De routes zijn geheel uitgepijld. KWBN-leden betalen 6 euro per persoon.

Startlocatie 20 en 30 km: ’s Heeren Loo Locatie De Hartenberg, congrescentrum Het Hart, Apeldoornseweg 60 6733 SC Wekerom (langs de N304: volg de borden). Starttijden 20 km 09.00-11.00 uur en 30 km: 08.30-10.00 uur;

Startlocatie 6 km en 12,5 km: De Schuilplaats, Otterloseweg 18A. 6718 ZM Ede; Starttijden 6 km 08.30 tot 14.00 uur en 12,5 km 08.30 tot 13.00 uur
De start- en finishbureaus sluiten om 17.30 uur.

Meer informatie is te vinden op www.srvv-events.nl/pegasus-wandeltocht of via info@srvv-events.nl.

advertentie