Er wordt ook op grote hoogte gebouwd tijdens Kinderdorp.
Er wordt ook op grote hoogte gebouwd tijdens Kinderdorp. Dick Martens

Tropische temperaturen bij Bouwdorp: ‘Het is wel warm, maar supergezellig en leuk’

Activiteiten

BENNEKOM Het zijn tropische temperaturen deze week en veel professionele bouwvakkers genieten van hun vakantie. Maar in Kinderdorp Bennekom wordt fanatiek geklust. Van de warmte hebben de jonge bouwers niet veel last. Al worden er natuurlijk wel maatregelen genomen.

door Dick Martens

Kinderdorp Bennekom beleefde afgelopen maandag de start van de jubileumeditie. Voor het vijftigste jaar wordt deze week de missie ‘kinderen van 6 tot en met 12 jaar een week te vermaken in de zomervakantie door een week te organiseren met diverse activiteiten’ gestalte gegeven. En dat de organisatie daarin opnieuw met lof in is geslaagd bleek al bij de opening, toen na het aftelmoment, maar liefst 1500 kinderen het terrein aan de Achterstraat bestormden. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Even een ‘Probleemwijk’ opbouwen. Aan iedereen wordt gedacht. - Dick Martens

ADVIEZEN Onder stralende omstandigheden was de eerste klus voor de overenthousiaste Bennekomse jeugd: ‘snel in de rij om een bouwvergunning aan te vragen’. Maar ook halverwege de week, op woensdagmorgen, is het enthousiasme er nog altijd, ondanks de tot tropische hoogten gestegen temperatuur. ,,De kinderen gaan ‘gewoon’ door”, aldus Wim Spier, de voorzitter van Stichting Kinderdorp. ,,Zij nemen onze adviezen, om genoeg te drinken, te blijven smeren en zoveel mogelijk een pet te dragen, prima ter harte.”

De kinderen lijken geen last te hebben van de warmte. Met veelal het drinkflesje binnen handbereik, wordt er op de bouwplaats ijverig getimmerd, gemeten en overlegd. Van een letterlijk koel appartement, tot een toren die hoog boven het terrein uitstijgt en van een probleemwijk tot een winkelpand, de meest mooie creaties verschijnen er. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Lekker in de schaduw in je eigen gemaakte appartementje. - Dick Martens

SMEERSTRAAT ,,Ja de kinderen zijn ijverig en creatief”, ziet ook vrijwilligster Marlous Stoelinga. ,,Geweldig om te zien en zeker ook om er weer als vrijwilliger een bijdrage aan te mogen leveren. Ja, het is wel warm, maar de kinderen, maar ook wij vinden het weer supergezellig en leuk. Natuurlijk is de warmte wel ‘een dingetje’ en moet je daarom ook wel extra alert zijn, dat er genoeg wordt gedronken en dat ze zich insmeren, maar ook daarin hebben we voorzien. Er zijn extra waterpunten en er is ‘een smeerstraat’. De kinderen weten dat en maken er ook gretig gebruik van.”

BURGEMEESTER Ook de diversiteit aan mogelijkheden worden optimaal benut. Even dieren aaien, een sloopauto nog verder slopen, in de perstent werken aan de Kinderdorp-krant, maar ook vol overgave deelnemen aan ‘het waterballet’. Alles moet even worden gedaan. Voorzitter Spier ziet het allemaal met een tevreden glimlach op zijn gezicht gebeuren. ,,Ze hebben plezier, dan hebben wij het ook.” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Onder toezicht van de politie vormt zich een lange rij voor ‘de Bank’. - Dick Martens

Dat zag dinsdag ook burgemeester René Verhulst. Het was dinsdag ‘veiligheidsdag’. In dat kader was de politie aanwezig met het Mobiel Media Lab waarin kinderen voorlichting kregen over digitale veiligheid, cybercrime, cyberpesten en geldezels. Spier: ,,Extra leuk is dan dat de burgemeester de moeite neemt om ‘ons’ dorp dan met een bezoek te verblijden. Vandaag (woensdag) is het dierendag en kunnen de kinderen dieren aaien en bewonderen. Ook Natuurmonumenten is aanwezig. Er is echt voor elk wat wils.” 

BIJ OPA EN OMA En ‘voor elk’ wordt nog eens extra door Marlous Stoelinga benadrukt. ,,We hebben bijvoorbeeld kinderen hier die uit Tilburg of Scheveningen komen, maar waarvan de opa’s en oma’s hier in Bennekom wonen. Een weekje bij opa en oma logeren wordt dan extra leuk.” 

Kinderdorp wordt aanstaande vrijdag afgesloten.

Je lekker uitleven op een sloopauto. Ook dat kan bij Kinderdorp.
Werken aan de Kinderdorp-krant.
Woensdag was het ook 'dierendag' bij Kinderdorp.
Er wordt flink en ijverig gebouwd en getimmerd in Kinderdorp.
advertentie
advertentie