Vrijwilliger Henny Hendriks stelde in het Kijk & Luistermuseum de tentoonstelling 'Een blijde gebeurtenis' samen.
Vrijwilliger Henny Hendriks stelde in het Kijk & Luistermuseum de tentoonstelling 'Een blijde gebeurtenis' samen. Dick Martens

Doopjurken van vroeger in Kijk & Luistermuseum

3 december 2022 om 11:55 Activiteiten

BENNEKOM Doopjurkjes zijn vaak familiestukken die generaties lang meegaan. Ze zijn gehaakt, gebreid of gemaakt uit de sleep van een bruidsjurk. De jurken zijn vrijwel allemaal wit, lang en afgezet met gedetailleerd kant. Toch gaat achter ieder stuk textiel een ander verhaal schuil. Wat is het dan mooier om die verscheidenheid aan doopjurken tentoon te kunnen stellen. Dat gebeurt momenteel en tot en met 15 april 2023 in het Kijk & Luistermuseum. Onder de titel ‘Een blijde gebeurtenis. Doopjurken en meer voor de baby uit de vorige eeuw.’ Henny Hendriks, vrijwilliger bij het museum, stelde de tentoonstelling grotendeels samen.

door Dick Martens

,,We hebben hier in het museum naast ‘de muziek’ ook een enorme textielcollectie. Daar zijn heel veel dames mee bezig”, steekt Henny van wal. ,,Wat is er dan leuker om dat dan ook hier in het museum te kunnen tonen. We zijn dan bijvoorbeeld in de wintertijd op zoek naar een tentoonstelling die een beetje aansluit op het seizoen of bij feestelijkheden. Dat alles bij elkaar genomen bracht mij op het idee van ‘de doopjurken’. Ik wist, dat wij er hier heel veel van hadden, die allemaal keurig in dozen waren opgeborgen. Maar mooier is natuurlijk om ze te kunnen laten zien.”

Maar niet alleen de doopjurken, waarvan er ook een aantal van medewerkers van het museum zelf zijn, hebben er een schitterende plek gevonden. Ook is er een ‘stukje’ Oude Kerk nagebootst. ,,Met oude foto’s van het kerkinterieur, maar ook met een doopfont die nog stamt van voor 1930 en destijds onderdeel uitmaakte van de preekstoel. Mooi, dat ik die op deze manier tentoon mocht stellen. En dan natuurlijk die prachtige doopjurkjes, die vrijwel allemaal zijn van begin 1900 tot 1957. Gehaakt, geborduurd, of met nog maar eens een extra fraai randje erop gezet.” 

Ook is er een vitrine met doopmutsjes, waarvan de oudste, een geborduurd mutsje van katoen stamt uit 1895. ,,En als je het over baby’tjes hebt, dan kunnen ook kinderwagens en wiegjes niet ontbreken. Ik heb echt geprobeerd een beetje een compleet plaatje te schetsen van hoe het vroeger was.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie