Lezing door Ben Piepers bij Vrijzinnig Lunteren over engelen in de kunst

27 november 2023 om 18:35 Activiteiten Deel je nieuws

zondag 3 december 2023 van 10:30 tot 11:30

Lezing ‘Engelen in de kunst’

Engelen spreken tot de verbeelding. Hun gevleugelde gestalte wordt zelden waargenomen, toch worden ze ervaren als boodschapper of beschermer. Dat engelen zich vrij bewegen tussen hemel en aarde blijft fascineren. Engelen overbruggen de afstand tussen goddelijk en menselijk, hemels en aards. Ze spelen een rol in onze verlangens en angsten. Engelen laten iets oplichten van wat verborgen is, het mysterie, het onzegbare….

Ben Piepers houdt op zondag 3 december een voordracht: ‘Engelen in de kunst’. Hij opent zijn verhaal met een kort inleiding over engelen in de bijbel. Het leeuwendeel bestaat uit kijken naar engelen in bijbelse verhalen door kunstenaars van alle eeuwen vormgegeven. Naast enige beelden bij verhalen uit de Tenach, zal vanwege de Advent vooral de engel in de annunciatie veel aandacht krijgen bij kunstenaars als: Fra Angelico, Rogier van der Weyden, Gustave van de Woestijne, Otto Dix, Frans Franciscus.

Hedendaagse kunstenaars hebben een heel eigen kijk op engelen vanuit gelovig en profaan perspectief. We kijken onder andere naar kunst van Marc Chagall, Ela Venbroek-Franczyk, Herman Lamers, Niki de Saint Phalle, Hendrik Werkman. Zij roepen vragen op naar de engelen in ons leven en in de huidige wereld, in omgaan met moeilijke levenservaringen, hoop op gerechtigheid, engelen die je troosten en die je doen lachen…

Ben Piepers is theoloog en heeft vele jaren pastoraal werk gedaan in de katholieke kerk. Daarnaast heeft hij zich verdiept in moderne kunst. Hij is met pensioen en woont in Wageningen.

Vrijzinnig Lunteren, Dr. Kimmijserlaan 28, vanaf 10.30 uur.  Entree 7,50 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie