Afbeelding
Bonbonnerie Melk & Puur by Jeremy

Geld

5 september 2018 om 12:46 Lokaal/Column

Een boete van 675 miljoen en een terugbetaling van 100 miljoen euro. Met die schikking ging een Nederlandse bank akkoord, omdat deze oranje leeuw zoveel geld zou hebben verdiend met witwaspraktijken. Het nieuws werd dinsdag gebracht alsof het een broodje bij de bakker is. Toch heb ik dit soort bedragen niet elke dag in mijn portemonnee. Nu ben ik altijd al sceptisch als het om het instituut bank gaat en dit soort berichten bevestigen dat idee.

Het is kwalijk en onethisch gedrag op macro-niveau, maar op micro-niveau gaat het er al soms al niet beter aan toe. Zo kreeg een familie jarenlang standaard post van de zelfde bank op naam van een overleden familielid. Hoe vaak ook duidelijk werd gemaakt dat dit zeer pijnlijk was en veranderd moest worden, het personeel en het systeem bleef de wens hardnekkig negeren. Hoe moeilijk kan het zijn?

Terug naar die kolossale bedragen. FoodValley wil veertig miljoen van de rijksoverheid, werd maandag duidelijk. Alsof je om een ijsje vraagt of een emmer leeg gooit. Maar goed, de reden lijkt legitiem: voor het 'gezonde voedsel van de toekomst'. Andere stallen in de veehouderij, insecten als bron van eiwitten, opleidingen, laboratoria, mensen verleiden gezond te eten en een World Food Center bouwen voor de internationale etalage. Wat een idealisme! Nou ja, in elk geval beter dan witwassen van zwart geld.

Ach, soms moet je klein beginnen en stimuleren. Edenaren leverden volop afgedankte apparaten en spaarlampen in bij de milieustraat. Hierdoor eindigde de gemeente Ede op een nette zesde plaats in de top 25 van deze Wycycle-actie. Als dank schonken de organisatoren een bedrag van duizend euro aan Kinderdorp Bennekom, het gekozen goede doel.

Tja, 'money makes the world go round'. Of was het...'Love makes the world go round'...?

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie