Koets op kunstgras

19 september 2018 om 09:47 Lokaal/Column

Eigenlijk is de Glazen Koets best een aardig karretje, vindt u niet? Het voertuig blonk dinsdag in de stralende zon tijdens de traditionele Prinsjesdag. Intussen staat de Gouden Koets al vanaf 2015 in de schuur voor een opknapbeurtje. Dat gaat nóg vier jaar duren. Het mag niet bekend worden hoeveel deze renovatie van riemen, wielen, houtsnijwerk, textiel, koorden en kwastjes gaat kosten. Maar het zal ongetwijfeld 'iets' meer zijn dan onze poef die toe is aan een nieuw stofje. Ach, prachtig toch, dat ons koninklijk huis zo'n oude vierwieler niet meteen bij het oud vuil zet. Alex en Maxi doen gewoon aan recycling!

Net als onze Edese kinderboerderijen De Proosdij en De Oude Hofstede, want zij fungeren als inleverpunten van Wecycle. Hier kun je afgedankte elektrische apparaten afgeven en je krijgt als dank nog een leuk kwartetspel mee naar huis ook.

Veel van onze voetbalelftallen spelen hun wedstrijden op velden van kunstgras, gemaakt van recyclebaar materiaal. Niet zo gek in deze grillige milieutijd (met veel droogte), waar het steeds moeilijker wordt om natuurlijk gras fris groen te houden. VV Lunteren kan er nu over meepraten, want het hoofdveld ligt er nu maar armetierig bij.

Aan de andere kant kun je je afvragen of kunstgras wel gewenst is. Het haalt de charme van slidings in de modder en onverwachte hobbeltjes uit het spel. Bovendien zag ik op televisie bij Zembla dat de firma's die versleten kunstgrasvelden moeten recyclen er een potje van maken. Ze strijken het geld op, maar laten enorme rollen afgedankt kunstgras gewoon ergens liggen. Met gigantische bergen tot gevolg. Dat lijkt me niet de bedoeling van recycling.

Misschien kunnen die versleten groene tapijtjes richting Den Haag. Als alternatief voor de rode loper richting Ridderzaal. En anders dumpen we het toch gewoon bij onze koning op zijn landgoed in Wassenaar. Ruimte zat! En...hij is toch al aan het klussen en recyclen met zijn koets.

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie