Battle

13 maart 2019 om 07:14 Lokaal/Column

Bij de term 'Bos Battle' dacht ik direct aan een soort middeleeuwse veldslag met Robin Hood in de hoofdrol. De held die de strijd aanbond tegen de adel verschanste zich immers in oeverloze bossen die we toen nog hadden.

Tegenwoordig is elke boom er één, al is ook dat relatief. Want vorige week liet een boswachter mij op de Stroese Heide nog zien dat de grove den, de vogelkers en de berk daar een kopje kleiner wordt gemaakt. Deze bomensoorten tieren welig onder invloed van de grote hoeveelheid stikstof die door de lucht van industrie en veehouderijen op de hei neerdaalt.

En dat gaat dan weer ten koste van de hei. Het gesnoeide hout wordt versnipperd en gaat naar de biowarmtecentrale van Purmerend voor de stadsverwarming. Waarom deze brandstof dan niet dichter bij huis wordt verstookt, in Ede bijvoorbeeld, is me een raadsel. Nu reden vrachtwagens met tonnen hout naar Noord-Holland en weer terug.

Maar goed, bomen planten is goed, zegt de beweging Urgenda. Ze zorgen voor opslag van CO2, verkoeling, een betere afwatering, schonere lucht, blijere burgers en zijn een plek voor insecten en vogels. Daarom werd dinsdag symbolisch de eerste robuuste appelboom geplant bij biologische kippenhouder Conny van den Top aan de Hogevalkseweg in Lunteren. De boom werd met een Tesla op een aanhanger gebracht, een sportief elektrisch karretje dat voorlopig voor de doodgewone burger als ik nog lang niet binnen handbereik is.

Een filmpje van Conny toont het bedrijf van de Lunterse boerin. Met kippetjes die lekker buiten in het zand en het gras scharrelen om een regenworm te verschalken. Daar past die appelboom goed bij. Haar idealisme is te prijzen, maar het is ook een strijd/battle. Zij steekt haar nek uit. Nu wij nog.

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie