Paf

27 maart 2019 om 11:09 Lokaal/Column

,,Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf!" is de kreet die in de media viraal ging in ons land. U heeft vast wel iets van dat filmpje gezien. De vrouw die dit zaterdag luid en duidelijk riep tijdens de anti-racisme-demonstratie in Amsterdam moet zich daarna een hoedje zijn geschrokken. Want de reacties waren niet mild op haar haatdragende uiting richting Baudet, de politicus die juist enorm had gescoord tijdens de provinciale verkiezingen met zijn partij Forum voor Democratie. ,,Bizar hoe bij deze lieden grenzeloze liefde voor vluchtelingen gepaard gaat met een dodelijke haat voor politieke tegenstanders", schreef Gert-Jan Segers, leider van de ChristenUnie terecht.

Even daarna zag ik een ander filmpje waar rechtsradicalen walgelijke teksten riepen richting onze getinte medelanders en een dame zeer intimiderend fysiek in een hoek drukten. Ook dan sta ik paf. De polarisatie in onze samenleving neemt toe.

Gelukkig zijn er tegelijk hoopgevende signalen, al moet je ze soms wel zoeken. Een filmpje toont beelden van de stille tocht die gehouden werd na de vreselijke aanslag in Utrecht, waarbij drie mensen opkwamen. Een groep supporters van FC Utrecht kwam gebroederlijk samen met een groep moslims. 'Moslims vrede met de mensheid u en wij nakomelingen van Adam', was er op hun spandoek te lezen. En een familie uit Koerdistan deelde witte rozen uit in het centrum van Almere. Kijk, die kant op alstublieft. Laat het maar zien en horen. Voor de verbinding. Ook dan sta ik paf.

Net zoiets als dat onze burgemeester René Verhulst als informateur tijdelijk een bijbaantje heeft in de provincie Zeeland. Om te luisteren naar partijen en te zoeken naar verbinding van de diverse politieke geluiden. Alleen met woorden die het fatsoenlijke daglicht kunnen verdragen. Zonder gebruik van pief paf poef. Nergens voor nodig.

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie