Duurzaam festival

6 juni 2018 om 11:29 Lokaal/Column

Een tijdje terug was ik op een muziekfestival buiten Ede. Niet zover weg, het was ook langs de A12. Goede muziek, prettige sfeer, ik was er met plezier. Geen nieuws zult u zeggen, maar er was een echte máár, anders zou ik deze column niet schrijven.

Het werd in de marketing gebracht als een duurzaam festijn. Logo's in groen. Kennelijk een statement van de organisatie om het aan de oever van een plas te houden waar je niet mag zwemmen omdat het ooit een gifstort was. Veel blauw gele NS fietsen in de speciale stalling en eten in overdaad. Nu weet ik dat de tijden van Pinkpop, waar je boterhammen en blikjes drinken mee naar toe nam en waar een friteskraam al luxe was, voorbij zijn.

Bij het duurzame festival kon je behalve aardappel in de schil, bij allerlei foodtrucks (eenvoudige stalletjes bestaan niet meer) eten uit alle windstreken krijgen. Van Suriname tot Indonesië en van Spanje tot Groenland (rauwe vis). Een zakje frites van ongeschilde aardappel voor 9 euro, daar mag je niet over klagen. Je moet niet naar zo'n festival en je hoeft er ook nog niet te eten. Maar een plastic flesje water zonder dop voor bijna 6 euro, dat vind ik niet echt duurzaam, maar gewoon duur. En bedenk je mag zelf, je wordt erop gefouilleerd, geen drinken meenemen.

Misschien had ik het nog geaccepteerd wanneer de watertappunten gewerkt hadden. Maar uit de circa 50 kraantjes (er waren 18.000 bezoekers) druppelde af en toe wat vocht en het was tegen de 30 graden. Op die grote plas met dat verleidelijke frisse water voer alleen een bootje van de reddingsbrigade heen en weer. Al zou je het willen, er in springen was niet goed voor je en er stond een hek omheen. En ook dat had ik misschien nog voor lief genomen, tot ik de wc's zag...

Nog nooit zoveel toiletcabines en urinoirzuilen bij elkaar gezien, honderden en totaal niet druk, u begrijpt waarom. Ik durfde er geen foto van te maken, bang om vreemd aangekeken te worden, wie staat er nou wc's te fotograferen. En bovendien had ik mijn handen maar met een paar druppels water kunnen wassen.

Was Pinkpop vroeger met je meegenomen boterhamzakje, zak chips, blikje drinken en 's avonds een grote frites niet de echte duurzaamheid. Duurzaam is toch het woord voor zuinig, sober en hergebruiken. Laat bij dit festival 'zaam' maar weg van duurzaam en dan houd je één lettergreep over: duur. Leuk was het wel trouwens.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie