Geldgeest

20 juni 2018 om 07:27 Lokaal/Column

Het geld klotst tegen de plinten omhoog bij het provinciale bestuur van Gelderland. Dat zegt statenlid Bert Komdeur, voorheen zestien jaar raadslid in Ede. Onze provincie heeft ruim vier miljard op de plank (in reserve) en wil 600 miljoen euro besteden, maar dat wil maar niet lukken.

Ik herken dit wel. Ik lig ook nachten wakker hoe ik mijn pegels nu weer over de balk zal smijten. Voordat je het weet, verdrink je in je euro's. Weg met dat slijk der aarde. Vraag het die overbetaalde voetballers die we deze tijd in Rusland zien paraderen. Je moet niet onderschatten hoeveel druk het op je schouders legt als je 230.000 euro per dag verdient, zoals de Portugees Ronaldo. Ik heb echt met hem te doen.

Maar terug naar Ede. Gelukkig ziet Komdeur mogelijkheden om die overtollige miljoenen in onze gemeente te dumpen, wijzend op de kazernegebouwen, de topsporthal, de Parklaan, de spoorwegen (tunnel, station) én het World Food Center. Maar vergeet alstublieft ook ons Edese centrum niet beste politicus. Juist verklaarde de wethouder dat de 'geest' hier terug moet naar onze dorpse, groene wortels. Maar wel in een modern en stads jasje, hoe paradoxaal dat misschien ook klinkt. Historische gevels weer tevoorschijn toveren bijvoorbeeld, daar knapt de boel al fors van op. Ach, gooi er een paar miljoen tegenaan. Geld zat.

En als we toch bezig zijn, verhuis Cultura dan ook maar naar het voormalige pand van V&D. Maar knap de boel aan de Achterdoelen dan meteen op met oogverblindend design en grandeur, wel geënt op onze historische roots natuurlijk. Geld zat. O ja, en neem meteen dat 'Straatje van de smaak' (Doelenstraat) even mee, want die worst heeft Van de Weerd ons nu lang genoeg voor gehouden. Geld zat.

En mocht er dan nog wat over zijn van al die miljoenen, mag u me gerust bellen, provincie. Dan weet ik nog wel een goed doel...

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie