Afbeelding
Moerschy/Pixabay

Financiële maatregelen voor lokale ondernemers Ede

1 april 2020 om 15:00 Corona Coronavirus

EDE De gemeente Ede heeft maatregelen getroffen om de druk op plaatselijke ondernemers, die financiële problemen hebben door de coronavirus, iets te verminderen. ,,Wij willen coulant omgaan met de maatregelen," zegt wethouder Leon Meijer.

Jan de Boer

In aanvulling op het rijk, provincie en banken heeft het Edese college van burgemeester en wethouders een maatregelenpakket opgesteld om ook vanuit de lokale overheid bij te dragen aan het helpen opvangen van de effecten van de coronacrisis. ,,Veel mensen hebben onze steun nodig. Daar moeten we heel voorzichtig mee omgaan. Met de gemeentelijke maatregelen willen we de druk op mensen en organisaties die het moeilijk hebben verminderen."

BELASTING De inning van de toeristenbelasting stelt Ede uit. ,,De ondernemers kunnen de toeristenbelasting van 2019 eind augustus te betalen. De aanslag wordt pas in juni verstuurd. We kijken nog even aan wanneer de voorschotten van de toeristenbelasting van 2020 betaald moeten worden."

De huur voor de terrasvergunning int Ede normaliter in het derde kwartaal. ,,Als een terras is gesloten, willen we coulant omgaan met het betalen voor de huur van het terras. Voor de periode dat je het terras niet kunt gebruiken gaan wij geen huur heffen."

EVENEMENTEN Subsidiebedragen tot 5.000 euro, die Ede voor evenementen beschikbaar heeft gesteld die door de crisis niet door kunnen gaan, worden niet teruggevorderd. ,,Wie meer dan 5.000 euro subsidie heeft gekregen, moet laten zien wat voor kosten er gemaakt zijn. Dat mag men houden; de rest moet terugbetaald worden. En alle organisaties die van de gemeente een subsidie krijgen en bezig zijn met evenementen na 1 juni 2020 vragen wij te stoppen met de voorbereiding. Daar moeten geen verdere kosten voor worden gemaakt. Met organisaties waarmee wij een subsidierelatie hebben worden de gevolgen individueel besproken. Zij moeten ons tonen hoeveel kosten er tot nu zijn gemaakt. De rest van de subsidie moet terugbetaald worden."

UITSTEL Als het nodig is, verleent Ede drie maanden uitstel op de huurbetaling aan huurders van gemeentelijke gebouwen. ,,Daarna bekijken we samen de situatie opnieuw en bezien wat nodig is." Ondernemers en zzp'ers kunnen in Ede uitstel van de ozb-betaling aanvragen tot 31 augustus 2020. ,,Zzp'ers die dringend inkomensondersteuning nodig hebben, helpen we direct."

DIEPE ZAKKEN Wethouder Meijer heeft nog geen idee hoeveel de maatregelen de gemeente Ede gaat kosten. ,,Wij hebben niet zulke diepe zakken als het rijk. De afgelopen jaren hebben we de kosten die we hadden allemaal opgevangen vanuit de reserves. We proberen nu zo goed als mogelijk te handelen. Het rijk zegt wel: 'jullie worden vergoed'. De vraag is of dat voor alle kosten is. Voor ons is er ook heel veel onzekerheid. Deze tijd vraagt om doorpakken en dat doen we dan ook. Maar wel met verstand. We moeten onze hand niet gaan overspelen, wij zijn heel voorzichtig."

Een overzicht van de aanvullende maatregelen is te vinden op de gemeentewebsite.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie