Pasar Toko Neba
Pasar Toko Neba Jan van den Berg

Toch Edese Pasar Toko Neba op alternatieve manier

Corona Coronavirus

EDE Het is sinds jaar en dag een begrip tijdens de Heideweek: de Pasar Toko Neba. Duizenden bezoekers genieten in en rondom de Toko Neba aan de Stationsweg in Ede van muziek, eten en gezelligheid. Dit jaar kan het evenement niet doorgaan vanwege de afgelasting van de hele Heideweek. ,,Toen we dat hoorden besloten we eigenlijk om direct de stekker eruit te trekken”, reageert Annemarie Rulos, projectmanager bij een van de overkoepelende stichtingen Child Support Indonesia.

Die keuze doet de stichting pijn. ,,We lopen vijfduizend tot zevenduizend bezoekers van de Pasar mis. Normaal gesproken gaat de volledige opbrengst naar kinderprojecten in Indonesië. Daarom moesten we wel een alternatief bedenken”, licht Rulos toe. De Toko Neba en de bijbehorende Pasar zijn ontstaan vanuit de wens om kinderwerk in Indonesië te doen. ,,We helpen kinderen op financieel gebied, zodat ze naar school kunnen, bijvoorbeeld, door middel van een sponsorplan. We zorgen ook dat ze naar de bieb kunnen of dat er meer mogelijkheden op het gebied van medische zorg zijn.” 

ALTERNATIEF Omdat de Pasar dit jaar niet door kan gaan heeft de stichting nagedacht over een alternatief. ,,We gaan veel kookworkshops doen. Dat kan gewoon bij ons in de tuin. Ook hebben we een actie ‘Bewust voor het goede doel’ waarin we verschillende soorten yogalessen aanbieden”, aldus Rulos. ,,Op 22 augustus zou eigenlijk de Pasar plaatsvinden. Dan organiseren we naast een kookworkshop ook een kinderfotoshoot in traditionele Indonesische kleding. Verder kunnen gasten maaltijden bestellen, van tevoren, die we dan thuisbezorgen.” 

Toen mijn vader zag hoe slecht de zorg in Indonesië was, wilde hij daar wat mee gaan doen.

KINDERWERK Toko Neba is inmiddels een begrip. Het is de grootste winkel met Indonesisch handwerk van Nederland en het geld wat daar wordt opgehaald is essentieel voor het werk in Indonesië. ,,Dat begon gewoon in huis, bij mijn ouders”, geeft Rulos aan. ,,Nu is het een echte winkel en zorgt het voor een vaste inkomensbron voor het werk wat we doen.” De ouders van Annemarie zijn begonnen met de stichting en de Toko, nu heeft Rulos het zelf overgenomen. ,,Mijn vader is er ooit mee begonnen omdat hij huisarts was en met een patiënt mee naar Indonesië is geweest. Toen hij zag hoe slecht de zorg daar geregeld was, wilde hij daar wat aan gaan doen.”

Voor de verschillende kookworkshops en activiteiten is meer informatie te vinden op de website van Toko Neba. Meer informatie over de projecten staat op de website van de stichting Child Support Indonesia.

door Job Oldegbers

advertentie