Hoewel volgens premier Mark Rutte moeilijk te handhaven, zijn volle huiskamers de komende drie weken niet langer toegestaan.
Hoewel volgens premier Mark Rutte moeilijk te handhaven, zijn volle huiskamers de komende drie weken niet langer toegestaan. Gluren bij de Buren Jiska Roewen

Niet langer meer dan drie gasten tegelijk in huis

Corona

EDE Het kabinet heeft maandag nieuwe, strengere maatregelen aangekondigd om de tweede coronagolf tegen te gaan. De meeste maatregelen werden dinsdagavond om 18.00 uur van kracht en duren in principe drie weken.

Vanaf dat tijdstip is het advies officieel zo weinig mogelijk te reizen en zoveel mogelijk thuiswerken. Vanaf nu moeten horecazaken om 22.00 uur dicht, en om 21.00 uur de lichten aandoen. De groepsgrootte voor binnenruimtes wordt beperkt tot dertig, voor buitenlocaties is dat maximaal veertig. Er gelden wel een aantal uitzonderingen zoals bij demonstraties, culturele instellingen, dierentuinen en bedrijven. Huishoudens mogen thuis nog maar drie gasten van 13 jaar en ouder ontvangen en er wordt geen publiek meer toegelaten bij alle sportwedstrijden van profs en amateurs, waaronder het betaald voetbal.

In winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag luidt het advies aan klanten een mondkapjes te dragen en de detailhandel moet weer een deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden. Ook geldt vanaf dan voor alle zogenoemde contactberoepen een registratieplicht. Bijvoorbeeld kappers moeten dus, net als horecagelegenheden, aan hun klanten vragen om contactgegevens achter te laten.

STEEDS MEER ‘ALARMBELLEN’ Op onderstaande kaart staan het aantal geregistreerde besmettingen per honderdduizend inwoners op de voorgaande dag. De cijfers zijn uitgesplitst naar gemeente. De kleurschaal - van blauw naar rood - is bepaald aan de hand van de signaalwaarde. Deze is momenteel 7 op de 100.000 inwoners. Dit betekent dat vanaf deze waarde mogelijk het aantal besmettingen te hard oploopt om het virus in de hand te houden. Een signaalwaarde functioneert als een ‘alarmbel’ om met urgentie naar de situatie te kijken. Mogelijk wordt deze waarde in de loop van de tijd aangepast.


advertentie
advertentie