Afbeelding
Job Oldegbers

Ziekenhuis Gelderse Vallei stapt naar rechter om bekostiging extra ic-bedden

5 januari 2021 om 10:28 Corona

EDE (ANP) Zeven ziekenhuizen zijn een rechtszaak begonnen tegen minister Tamara van Ark van Medische Zorg omdat ze extra ic-bedden voor coronapatiënten niet wil vergoeden. Dat bevestigt een woordvoerster van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede na berichtgeving door de Gelderlander.

De ziekenhuizen, waaronder het Edese ziekenhuis, Rivierenland in Tiel en Rijnstate in Arnhem, hadden het aantal bedden op de intensive cares uitgebreid, op verzoek van de minister. Ze zeggen hier echter geen dekkende vergoeding voor te krijgen. Via een rechtszaak willen de ziekenhuizen dit alsnog afdwingen. Volgens de woordvoerster gaat het alleen al bij Gelderse Vallei om een strop van 3,5 miljoen euro.

,,Ons is gevraagd ons maximaal in te spannen het aantal bedden uit te breiden en alle bedden te beleggen. En we vragen verpleegkundigen om soms wel twaalf uur per dag te werken. Dan is het wrang dat we de vergoeding niet krijgen waar we recht op hebben”, zegt Arjen Hakbijl, bestuurder bij Gelderse Vallei, tegen de Gelderlander. Volgens de ziekenhuizen liet de minister eerder weten dat ze konden vertrouwen op bekostiging.

Alle ziekenhuizen is in het voorjaar van 2020 gevraagd een plan op te stellen voor de opschaling van de intensive care. Zij konden daarvoor subsidie bij het ministerie van Volksgezondheid aanvragen.

Een exacte datum is nog niet bekend, maar waarschijnlijk dient de zaak deze maand nog.

TWEEDE KAMER Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen opheldering van het kabinet over de vergoeding. ,,Dat kan toch alleen met een VVD-minister?” vraagt PVV-leider Geert Wilders zich af. Hij wil van minister Van Ark weten wat ze hieraan gaat doen.

,,Fix het,” zegt GroenLinks-voorman Jesse Klaver tijdens het conoradebat op dinsdag. Ieder ic-bed moet volgens hem vergoed worden, en de rechtsgang gestopt. Het kabinet moet een signaal afgeven dat het achter de zorg staat. ,,Dat kan door de portemonnee te trekken.”

Fractievoorzitter Pieter Heerma (CDA) sluit zich aan bij de kritiek. Hij wil wil van het kabinet een garantie dat de kwestie geen invloed zal hebben op ic-capaciteit. ,,Juist in deze tijd van crisis voor de rechter staan over wie de rekening moet betalen, is wel pijnlijk.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie