Afbeelding
Arjan van Bruggen
ANALYSE

René Verhulst durfde als eerste te bewegen

Corona

EDE In het maandblad Vrij Nederland is de suggestie gedaan dat ,,het uitstellen van de verkiezingen zo’n gek idee nog niet is.” Het gaat om de voor 15 tot en met 17 maart geprogrammeerde Tweede Kamerverkiezingen. Het is wellicht nog niet zo’n gek idee ,,maar niemand durft als eerste te bewegen.” 

door Gerard van Wijk

Welnu, de Edese burgemeester René Verhulst durfde als eerste te bewegen of, in wielertermen, te demarreren. Hij opperde dat het verstandig zou zijn een paar maanden langer te wachten vanwege de coronaperikelen. Hij snelt voor het peloton uit. Sommigen van zijn collega’s zijn hem inmiddels gevolgd en anderen houden, evenals tot nu toe minister Olongren, vast aan de vastgestelde data. In NRC Handelsblad heeft Verhulst nog eens uitgelegd waarom hij pleit voor uitstel. In een zogeheten ‘twistgesprek’ met Tweede Kamerlid Joost Sneller (D66), die van geen uitstel wil weten. De argumenten van Verhulst klinken plausibel. 

Beide heren zijn het erover eens dat de ‘verkiezingen ons hoogste democratische goed zijn’. Het wordt niet duidelijk waarom uitstel van de verkiezingen zo’n inbreuk zou zijn op dat democratische goed. Tien miljoen mensen gaan de stemlokalen in en de gezondheidsrisico’s zijn in de visie van Verhulst te groot. ,,Een verschuiving naar juni is beter. Hoe leg ik anders de avondklok uit? Denk ook aan de winkelier die in maart misschien ook nog dicht moet zijn.” 

EEN DERDE Tien procent van de kiezers die anders waren gaan stemmen, heeft in een peiling aangegeven thuis te blijven. En wanneer het virus volgens voorspellingen voorlopig nog om ons heen blijft grijpen, kan dat oplopen tot dertig procent, ofwel bijna een derde van de kiezers. Ede heeft inmiddels de nodige maatregelen genomen om de verkiezingen zo coronaproof te laten verlopen, mochten ze in maart doorgaan. Maar Verhulst vreest dat de boodschap ‘kom massaal op de been om je stem uit te brengen’ eerder de opkomst van het virus zal bevorderen dan die van de kiezer. 

Het ‘feest van de democratie’ worden verkiezingen ook wel genoemd. ,,Om dit feest ook een leuk feest voor iedereen te laten zijn, hoop ik op zoveel mogelijk gasten. Die moeten niet bang zijn om te komen, en het eigenlijk ook wel acceptabel vinden dat er een heel groot feest is bij de overheid, terwijl zij zelf geen klanten in hun winkel of gasten in hun huis mogen ontvangen. U wilt toch ook niet dat iedereen na afloop een enorme kater heeft omdat de Britse mutant ook aanwezig was en zich misdroeg.”

Duidelijker kan het niet worden gezegd.

Dit Premium-verhaal wordt gratis met u gedeeld door de redactie van EdeStad.nl. Meer Premium-artikelen lezen? Kijk hier voor meer informatie.

advertentie
advertentie