Afbeelding
Pixabay

Edenaren kunnen maximaal drieduizend euro coronasteun krijgen uit TONK-regeling

23 april 2021 om 05:00 Corona Coronavirus

EDE Het bedrag dat inwoners in de gemeente Ede bij wijze van coronasteun aan kunnen vragen om hun vaste woonkosten te betalen, is maximaal drieduizend euro voor zes maanden. Dat blijkt uit een onderzoek van LocalFocus. De informatie over de zogeheten TONK-regeling in onze gemeente overigens makkelijk vindbaar op de gemeentesite van Ede.

Gemeenten bepalen zelf hun beleid omtrent de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Deze regeling is in het leven geroepen om huishoudens die inkomsten mislopen door de coronamaatregelen te helpen met het betalen van hun vaste woonkosten, zoals de huur, hypotheek en gemeentelijke heffingen. 

Omdat gemeenten het zelf mogen regelen, zijn er grote verschillen zichtbaar tussen verschillende gemeenten, zowel in hoogte van het bedrag als in de vindbaarheid op de gemeentelijke website. Zo kunnen inwoners van de gemeenten Barneveld en Scherpenzeel meer steun ontvangen, inwoners van de gemeenten Renswoude, Veenendaal, Rhenen en Wageningen minder.

Een woordvoerder van de de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) laat desgevraagd weten dat de gemeenten met minder financiële draagkracht voorzichtig waren bij het vaststellen van het beleid. Toen later bleek dat de overheid het eerder toegezegde bedrag van 130 miljoen euro zou verdubbelen, werd door sommige gemeenten het maximale bedrag enigszins naar boven bijgesteld. 

Of de verdubbeling van de gemeentegelden leidt tot een verandering in het beleid is nog niet duidelijk. Volgens de woordvoerder van het ministerie SZW ‘druppelen de eerste inzichten nu binnen’. Ook geeft SZW aan dat ‘de bekendheid van de TONK nog wel om een extra duwtje vraagt’. Volgens hoogleraar ruimtelijke econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen kan het beleid ook afhangen van de politieke samenstelling van de Colleges van Burgemeester en Wethouders.


Over het onderzoek: Op de website van alle 352 gemeenten is gekeken wat het maximumbedrag dat toegekend kan worden in het kader van de TONK-regeling en of deze informatie makkelijk vindbaar is. Voor de hoogte van de bedragen is gekeken naar het maximumbedrag over een periode van zes maanden voor een meerpersoonshuishouden. De vindbaarheid is bekeken door in de zoekfunctie van een gemeentesite te zoeken op ‘TONK’.  Als er geen informatie over de regeling werd gevonden is de gemeente gecategoriseerd als ‘Niet makkelijk vindbaar’. Als je op een gemeente klikt vind je een link naar meer info over de regeling in die gemeente.

De TONK is een tijdelijke regeling die tot 1 juli dit jaar geldt. Wat hierna met de huishoudens zal gebeuren die aanspraak maken op deze regeling is niet bekend. De regeling wordt betaald vanuit het gemeentefonds waardoor gemeenten afhankelijk zijn van de verdeelsleutel die binnenkort opnieuw zal worden vastgesteld. Eerder maakte NRC bekend dat met name de minder draagkrachtige gemeenten door deze nieuwe vaststelling op fors minder geld uit het gemeentefonds kunnen rekenen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie