Burgemeester René Verhulst (rechts) eerder in de coronaperiode op bezoek bij en in gesprek met horecaondernemers op het Museumplein in Ede.
Burgemeester René Verhulst (rechts) eerder in de coronaperiode op bezoek bij en in gesprek met horecaondernemers op het Museumplein in Ede. Gemeente Ede

Protest Edese horecazaken wordt ‘binnen de lijntjes’ oogluikend toegestaan

Corona

EDE Edese horecaondernemers die vandaag uit protest open gaan voor bezoekers hoeven niet direct te rekenen op een forse boete. Burgemeester René Verhulst van Ede schrijft in een brief aan de horecaondernemers dat hij ‘liever zou zien dat ze niet deelnemen’, maar dat initiatieven die tot 17.00 uur buiten plaatsvinden en ‘niet buitensporig zijn’, worden gedoogd.

door Boy Imminck

,,Ik noem bewust deze tijd om de tijd gelijk te stellen aan de openingstijd van de niet- essentiële winkels en dat u daarbij de coronaprotocollen in acht neemt. Concreet betekent dat: afstand houden, een qr-code scannen en waar nodig een mondmasker dragen’’, schrijft Verhulst in de brief die vrijdagavond werd verstuurd aan de ondernemers. Veel andere Edese ondernemers kondigden woensdagavond bij Ede Stad.nl al aan dat ze open zouden. Na de coronapersconferentie van vrijdagavond bleek dat het merendeel van de winkels vanaf vandaag tot 17.00 uur weer open mag. Maar dat geldt niet voor de horecazaken, die in de Whats-appgroep met Edese ondernemers nog altijd aankondigen open te gaan.


Het Edese Biercafé Substitute kondigt aan ‘een beetje burgerlijk ongehoorzaam’ t zijn - Biercafé Substitute

,,Ik heb van diverse ondernemers gehoord dat u morgen (zaterdag 15 januari, red.) een actie wilt voeren tegen de tijdelijke sluiting van de horeca in deze coronapandemie. Ik heb bewondering voor de veerkracht die u de afgelopen maanden hebt getoond en begrip voor de emoties en frustraties die het nieuws van de persconferentie mogelijk bij u oproepen. U wordt hard geraakt en ik kan het daarom voorstellen dat u als ondernemer van u wilt laten horen nu de horeca nog niet open mag en elders wel versoepelingen zijn’’, toont Verhulst ook begrip in zijn brief. Hij wijst vervolgens ook op onder meer het toenemende aantal besmettingen. ,,Die nemen zodanig toe dat dit mogelijk de maatschappij kan ontwrichten, dat is het laatste wat we met elkaar willen. Dat vraagt nog steeds dat we de gestelde maatregelen naleven. Hoe moeilijk het ook is, doe ik een beroep op onze gezamenlijke verantwoordelijk om ons aan de geldende maatregelen te houden. Laten we niet vergeten waarvoor we dit doen.’’

BUITENSPORIGHEDEN Verhulst spreekt de horecaondernemers aan op hun verantwoordelijkheid om de zaken niet uit de hand te laten lopen. ,,Wanneer boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren, red.) of politie echte buitensporigheden waarnemen (excessen), zullen zij uiteraard handhaven zoals wij dat de hele coronatijd al gewend zijn te doen. Handhaving richt zich op evidente, stelselmatige en/of bewuste overtreding. Concreet betekent dat: aanspreken, waarschuwen en tenslotte kunnen maatregelen worden opgelegd (sluiting of boete).

advertentie