Afbeelding
Ton Heintz

Kralen voor Edese schaapskuddes krijgen elektrische rasters

10 juli 2020 om 17:05 Dieren

EDE De kralen waar de Edese schaapskuddes 's nachts verblijven, krijgen op korte termijn elektrische rasters. Dat is nodig nu de wolf is gesignaleerd op Edes grondgebied. De schapen grazen ook op de verder weg gelegen terreinen van Defensie en Natuurmonumenten en het heen en weer trekken voor de kuddes op één dag naar de schaapskooien is geen optie.

 De stichting Edese schaapskuddes overlegt met betrokken partijen om tot een oplossing te komen voor deze problematiek. ,,De provincie stelt binnenkort een subsidieregeling open die kosten voor het nemen van preventieve maatregelen voor veehouders deels vergoedt. Wanneer aannemelijk is dat de wolf zich ook in ons gebied heeft gevestigd, wordt de subsidieregeling ook in Ede opengesteld.”

VRAGEN Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van het raadslid Gerard van den Berg (GroenLinks). Uit een interview met de schaapherders in EdeStad.nl bleek dat de wolf op camera is vastgelegd. Het college vindt eveneens dat er een balans moet worden gevonden tussen de aanwezigheid van de schaapskuddes, vee en landbouwhuisdieren enerzijds, en de aanwezigheid van de wolf anderzijds. ,,De primaire verantwoordelijkheid om tot een goede balans tussen wolf, vee en mens te komen ligt bij de provincie Gelderland.”  

RISICO Schapen lopen het grootste risico om door een wolf te worden aangevallen. ,,De gemeente informeert professionele schapenhouders per brief over de mogelijkheden tot schadevergoeding en de preventieve maatregelen die genomen kunnen worden. De gemeente beschikt niet over de gegevens van hobbyhouders. Daarom is een bericht opgenomen op de gemeentenieuwspagina's in Ede Stad. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie