Afbeelding
Henny Jansen

Schadelijke Amerikaanse rivierkreeft neemt toe in Proosdijvijver

6 november 2020 om 08:06 Dieren

EDE In de Proosdijvijver, maar ook in andere wateren, neemt de aanwezigheid van de schadelijke rode of Amerikaanse rivierkreeft. Dat antwoordde wethouder Lex Hoefsloot donderdagavond in de raadsvergadering op vragen van het raadslid Bakker (VVD). Deze sprak van een ongebreidelde groei van de dieren, die in 1984 voor het eerst in Nederland werden aangetroffen.

Het gaat om dieren die tussen de 12 en 17 centimeter groot zijn en aanvankelijk alleen voorkwamen in de zuidoostelijke Verenigde Staten en Mexico. De rode rivierkreeft verspreidt zich ook door afstanden over land af te leggen en dat kan voor behoorlijk wat ecologische effecten zorgen. De inheemse Europese rivierkreeft is niet bestand tegen de rode rivierkreeft en daarom voor een groot deel uitgestorven. ,,Er leven er honderdduizenden in Nederland. Wat gaat de gemeente aan de bestrijding doen”, vraagt Bakker.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft er bij het betreffende ministerie op aangedrongen maatregelen te nemen. Het Rijk is er namelijk voor verantwoordelijk. Dat de rode rivierkreeft de Proosdijvijver als leefplek heeft gevonden is de gemeente bekend. ,,Samen met het Waterschap en de Hengelsportvereniging gaan we op zoek naar een bruikbare aanpak. Volgend jaar gaan we een ecoscan uitvoeren, we zijn samen aan zet”, aldus de wethouder. Hij voegde er aan toe dat de rode rivierkreeft ook op menu´s staan, het schijnt een smakelijke recept te zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie