Afbeelding
Ted Walker

Natuurmonumenten woedend over dood wolf door gedrag recreanten

8 maart 2021 om 17:32 Dieren

EDE (ANP) Natuurmonumenten is woedend op de vele recreanten die dwars door rustgebieden voor het wild lopen of fietsen, ondanks de verbodsborden die op paden rond zo’n gebied staan. Deze rustverstoorders zijn er de schuld van dat er zaterdag een wolvin is doodgereden op de provinciale weg bij Ede. ,,Met zekerheid is de wolvin verstoord in haar territorium. De verstorende factor moet wel de mens zijn, aangezien ze van alle andere diersoorten niets te duchten heeft”, stelt directeur Natuurbeheer Teo Wams van de natuurorganisatie maandag.

De wolvin, die al een tijd op de Zuid-Veluwe woonde, kende haar territorium bij Planken Wambuis goed. Ze wist precies waar verkeer was en ook dat ze daar midden op de dag niets te zoeken had, aldus Natuurmonumenten. Desondanks liep het dier zich in de late ochtend klem op de drukke weg en werd doodgereden.

SPELENDE MENS In de Veluwse rustgebieden voor wild hangen observatiecamera’s van natuurbeheerders. ,,De soort die we tegenwoordig steeds vaker waarnemen is homo ludens. De spelende mens, die zich niets aantrekt van onze regels”, zegt Wams. ,,Afgelopen week zagen we zo overal verzamelaars die geweistangen van edelherten zochten. En hele families die bovenop een dassenburcht staan. En dat gebeurt dus dagelijks.”

We zien zoekende verzamelaars, en hele families staan bovenop een dassenburcht. En dat gebeurt dus dagelijks

‘NATUURLIEFHEBBERS’ Wams heeft ook geen goed woord over voor ‘natuurliefhebbers’, mensen die een bepaald gebied denken goed te kennen. ,,Het is al jaren een frustratie van onze boswachters dat sommige ‘natuurliefhebbers’ vinden dat zij wel een rustgebied in mogen, omdat ze er verstand van zouden hebben. Want ze weten precies waar dat ene dier zijn hol of nest heeft en kennelijk vinden ze dat je dan net iets meer mag dan andere recreanten. Het tegendeel is waar: als je weet hoe kwetsbaar de natuur is, behandel je haar met extra veel respect.”

RUSTGEBIEDEN Door de coronamaatregelen is het nu al een jaar veel drukker dan anders in de natuur. Natuurmonumenten en de andere natuurbeheerders zetten wel extra toezichthouders in, maar die mijden zelf ook de rustgebieden voor het wild. ,,We willen die gebieden juist zo min mogelijk verstoren en het wild daar niet laten schrikken. Bezoekers moeten echt zelf snappen dat ze daar om goede redenen niet mogen komen.” 

De natuurbeheerders zijn deze week gestart met een campagne om recreanten nog eens op de regels te wijzen: blijf op de paden, respecteer afsluitingen, honden aan de lijn en geen afval achterlaten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie