Afbeelding
Gemeente Ede

Slechtvalken leggen eieren op schoorsteen Enka-terrein

13 april 2021 om 13:45 Dieren

EDE Een slechtvalkpaar heeft een nestje gebouwd op de historische schoorsteen bij het Enka-terrein in Ede. De vogels broeden momenteel drie eieren uit en zijn dag en nacht te volgen van een livestream. 

De schoorsteen op het voormalige Enka-terrein werd de afgelopen maanden ingrijpend gerestaureerd. Maar dat hield de slechtvalken niet tegen; ondanks de werkzaamheden bleven ze stug terugkeren naar de top van de schoorsteen om daar te rusten. ,,De schoorsteen is 85 meter hoog, en daarmee de hoogste historische schoorsteen van Nederland. Een unieke rustplek”, aldus de gemeente.

WEBCAMS Het ontbrak het paar alleen nog aan een nestplek op de schoorsteen. Daarom is een nestkast geplaatst met daarop twee webcams: één binnen in de nestkast en één buiten, gericht op het aanvliegrooster. ,,Op de buitencamera is goed te zien hoe de slechtvalken komen aanvliegen”, meldt de gemeente in een persbericht. ,,Met als achtergrond een prachtig stuk Veluwe.” 

Al na een dag betrad het paar de nestkast. In de dagen erna werd er volop gepaard. En met succes: op dit moment zijn ze op drie eieren aan het broeden. Binnen een maand zullen de kuikens uit het ei komen.

De beelden zijn live te volgen via de website en het YouTubekanaal van Buitengewoon, het natuurplatform van Omroep Gelderland.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie