Archieffoto
Archieffoto Jan van Uffelen

Ophokplicht pluimvee vervalt in heel Nederland

6 juli 2021 om 07:11 Dieren

EDE (ANP) De landelijke ophokplicht voor pluimvee is sinds middernacht in heel Nederland vervallen. Volgens demissionair landbouwminister Carola Schouten is dat nu verantwoord, omdat er de afgelopen weken geen wilde vogels meer gevonden zijn die besmet waren met de vogelgriep en het aantal besmettingen ook in de rest van Europa terugloopt. Het dierenwelzijn en de financiële positie van pluimveehouders wegen volgens de minister ook mee in het besluit.

Het risiconiveau is van ‘matig tot hoog’ naar “matig” gegaan. Volgens Schouten betekent het intrekken van de ophokplicht ,,geenszins dat de kans op besmetting nu verwaarloosbaar is”. De risico-inschattingen hebben een hoge mate van onzekerheid, benadrukt ze in een brief aan de Tweede Kamer, omdat niet uitgesloten kan worden dat het virus nog onder wilde vogels rondgaat.

Een aantal maatregelen blijft dan ook nog gelden. Strooisel op eendenboerderijen moet afgedekt worden en houders moeten hygiënemaatregelen naleven. Ook blijven de eerder aangescherpte criteria voor het melden van een mogelijke besmetting van toepassing.

Vorige maand verviel de ophokplicht al voor zeven van de in totaal twintig regio’s, met name in Twente, de Achterhoek en delen van Noord-Brabant en Limburg. Maar nog niet voor de Gelderse Vallei. De maatregel was sinds oktober vorig jaar van kracht.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie