Afbeelding
Kees van Reenen

Afschot van duizenden grote hoefdieren op de Veluwe nodig

Dieren

EDE (ANP) De Faunabeheereenheid Gelderland (FBE) gaat in het seizoen 2021/2022 duizenden edelherten, damherten en wilde zwijnen afschieten op de Veluwe. Het afschot van de grote hoefdieren is nodig om de biodiversiteit en andere natuurdoelen in het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa te kunnen beschermen. De FBE heeft afspraken over het afschot gemaakt met grondeigenaren en grondgebruikers op de Veluwe, zegt FBE-secretaris Erik Koffeman.

Er lopen op dit moment ruim 4600 edelherten op de Veluwe, terwijl er plaats is voor ongeveer 1600 dieren. Jagers van de FBE en andere organisaties gaan op vrijwel de hele Veluwe, inclusief Het Nationale Park De Hoge Veluwe, herten afschieten. Damherten lopen maar op een paar plekken op de Veluwe. Er zijn ruim 1100 dieren, maar daarvan moeten er ruim 700 verdwijnen.

De populatie wilde zwijnen is in de afgelopen jaren explosief gegroeid, omdat er telkens een overvloed aan eikels en beukennootjes was. In heel Noord-West Europa zijn de aantallen everzwijnen sterk gegroeid, aldus de FBE. Hoewel er veel dieren zijn afgeschoten, lopen er nu toch zo’n tienduizend wilde zwijnen op de Veluwe. Dit jaar lijken eiken en beuken minder vrucht te dragen en dat biedt een kans om de aantallen terug te dringen richting het doel van 1350 wilde zwijnen in het voorjaar van 2022. Er moet dus op ruim 8800 zwijnen worden gejaagd volgens de FBE.

De vijftien tot twintig wolven die ondertussen volgens de FBE op de Veluwe rondlopen, jagen ook op hoefdieren. Maar gezien de grote aantallen herten en zwijnen heeft de wolvenjacht geen invloed op de totale populatie. ,,De wolf kan decimeren, maar niet reguleren”, aldus Koffeman. De FBE houdt de invloed van de wolf op het wild nauwkeurig in de gaten.

advertentie