Afbeelding
HZGV

‘Wij maken ons zorgen over Dos en over de veiligheid’

Dieren

LUNTEREN Hondenzoekgroep Gelderse Vallei maakt zich zorgen over de 8-jarige kruising Dos, die van oorsprong uit Spanje komt. Het dier wist zich op 28 juni los te wringen uit haar veiligheidstuig en is sindsdien alleen een paar keer op afstand gezien. ,,We vermoeden dat Dos zich ergens tussen Lunteren en Ederveen bevindt’’, vertelt Ursula Zijlmans van de zoekgroep. ,,In die omgeving bevinden zich een aantal drukke wegen, waaronder de snelweg A30. Dos is zo bang voor mensen en geluiden, dat we bang zijn dat zij in blinde paniek een weg zal oversteken, met alle mogelijke gevolgen van dien.’’

door Ted Walker

Het teefje kwam op 27 juni met haar hondenmaatje aan in Lunteren. Daar zou zij de rest van haar leven mogen ervaren wat het is om een gouden mandje te hebben. Een dag later sloeg dus het noodlot toe. Tijdens een wandeling wist zij te ontsnappen. Ze rende een weiland in waar de gewassen dusdanig hoog stonden dat zij zich schuil kon houden. ,,Dos heeft in Spanje voornamelijk in een kleine roedel in een hele kleine ruimte gezeten en is dus niks gewend’’, legt Ursula uit. ,,Dit is de reden dat zij al in paniek zal raken als mensen haar alleen maar aankijken’’, zegt zij.

NEGEER HAAR VOLLEDIG Ondanks dat de zoekgroep het spannend vindt, vragen zij de hulp van de inwoners van Ederveen en omstreken. ,,We hebben (zicht)meldingen nodig, Dos is sinds 4 juli niet meer gezien’’, zegt Ursula. ,,Het kan zijn dat mensen ergens regelmatig poep zien liggen waar dit normaal niet ligt of er is van voer gegeten op het erf of de eigen honden reageren anders dan normaal. Het enige wat wij vragen is om met ons te bellen op het moment dat Dos op enigerlei wijze wordt waargenomen. Wanneer we wat beter weten in welke directe omgeving zij zich bevindt, dan kunnen wij voerplekken maken, camera’s ophangen en uiteindelijk een vangkooi plaatsen, zodat zij weer veilig terug kan naar haar maatje in Lunteren. En nogmaals, alstublieft, onderneem zelf geen actie, negeer haar volledig en zet alstublieft geen zichtmeldingen online’’, vraagt Ursula Zijlmans van de Hondenzoekgroep Gelderse Vallei.

Mocht u Dos zien, draai u om, negeer haar en bel de Hondenzoekgroep Gelderse Vallei op 06-28718926 of 06-39447271.

advertentie