Archieffoto van een mannetjesmoeflon.
Archieffoto van een mannetjesmoeflon. Gerbrand Mulder

Hoge Veluwe verhuist deel kudde moeflons vanwege aanvallen wolf

19 oktober 2021 om 10:17 Dieren

OTTERLO (ANP) Het Nationale Park De Hoge Veluwe verhuist een deel van de kudde moeflons tijdelijk naar het buitenland. De wilde schapen komen terug als de wolvin die nu ergens in het park zit, is verdwenen. De moeflons die op De Hoge Veluwe blijven, komen achter een wolfwerend hek te staan.

Die maatregelen zijn volgens hoofd bedrijfsvoering Jakob Leidekker nodig, omdat een wolvin al tientallen moeflons heeft aangevallen en doodgebeten. De wolvin is in de zomer volgens Leidekker via een gat in de omheining het natuurpark binnengekomen. De Hoge Veluwe is zeer tegen de terugkeer van de wolf op de Veluwe en wil het dier uit het park verdrijven. Maar aangezien de wolf zwaar beschermd is, is daarvoor intensief overleg met overheden nodig.

De moeflon leeft al honderd jaar in het natuurpark. Voormalig eigenaar Anton Kröller introduceerde de wilde schapen, die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Corsica. De kudde op de Hoge Veluwe bestaat nu uit zo’n tweehonderd dieren. De moeflons zijn volgens Leidekker belangrijk voor de biodiversiteit, want ze grazen gras en grove den tussen de heide weg. Als dat niet zou gebeuren, zou de heide dichtgroeien met gras en bomen en uiteindelijk zouden heidevelden en zandverstuivingen verdwijnen.

Gewoonlijk lopen de moeflons vrij door het ruim 5.000 hectare grote natuurgebied. De Hoge Veluwe schiet jaarlijks een aantal dieren af om de populatie binnen de perken te houden. Dat gebeurt dit jaar niet volgens Leidekker, omdat de wolf heeft toegeslagen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie