Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Opnieuw vogelgriep in Lunteren; acht bedrijven worden geruimd

21 april 2022 om 07:49 Dieren

LUNTEREN Op een eendenbedrijf in Lunteren is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een zeer besmettelijke variant. Dat heeft het ministerie van landbouw donderdagochtend bekendgemaakt. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 3.000 eenden op het besmette bedrijf door de NVWA geruimd.

In de 1-kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen acht andere bedrijven met pluimvee, waaronder een broederij. De bedrijven worden met uitzondering van de broederij uit voorzorg geruimd om verspreiding naar omliggende bedrijven te voorkomen. Op de zeven bedrijven in de 1-kilometerzone die preventief geruimd worden, zijn in totaal circa 145.370 dieren. Deze aantallen zijn gebaseerd op registratiesystemen. Definitieve aantallen kunnen in de praktijk afwijken.

De bedrijven liggen volgens het ministerie in pluimveedicht gebied. ,,Wanneer niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden.’’ De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

LUNTEREN EN VOORTHUIZEN Dinsdagavond 19 april meldde het ministerie vogelgriep op een pluimveebedrijf met legkippen in Voorthuizen (26.000 kippen) en woensdagmorgen 20 april op twee bedrijven met legkippen in Lunteren (samen circa 280.000 kippen). In de 1-kilometerzone rond de twee Lunterse bedrijven liggen nog vijf andere pluimveebedrijven, deze worden ook uit voorzorg geruimd. In de 1-kilometerzone van het besmette bedrijf in Voorthuizen liggen geen andere pluimveebedrijven. 

Kort daarvoor waren er besmettingen op pluimveebedrijven in Barneveld (15 april, 34.000 kippen), waarbij preventief nog zeven andere pluimveebedrijven werden geruimd met samen ruim 200.000 dieren. En op een eendenbedrijf in Lunteren op 12 april (8.500 dieren). 

In maart was er eveneens in Lunteren vogelgriep op een kleinschalige pluimveehouderij (18 maart, 100 vogels) en bij een biologisch pluimveebedrijf met legkippen (10 maart, 40.000 dieren).

Vanwege het toenemende aantal besmettingen in deze regio - zes in twee weken tijd - heeft landbouwminister Henk Staghouwer de Deskundigengroep Dierziekten gevraagd de situatie te duiden en gevraagd of extra maatregelen mogelijk zijn om verdere verspreiding van het virus te beperken.

ZIEKTEVERSCHIJNSELEN Binnen de 3-kilometerzone, een gebied tussen de Wesselseweg in de gemeente Barneveld, Meulunteren en De Valk, liggen 32 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. Een deel van de bedrijven in de 3 kilometerzone wordt al gemonitord na de besmetting in Barneveld op 15 april.

In de 10-kilometerzone, een gebied dat onder meer Barneveld, Renswoude, Voorthuizen, Kootwijkerbroek, Harskamp en Ede beslaat, liggen nog 254 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Een groot deel van deze bedrijven ligt in de zone waar eerder een vervoersverbod voor is afgekondigd, na de besmettingen in Lunteren en Barneveld.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Sinds de besmetting van een pluimveebedrijf in Voorthuizen op 19 april geldt tevens een vervoersverbod voor risicovogels in regio 7, Gelderse Vallei Noord, (zie de RVO dierziektenviewer voor de betreffende regio) en daarnaast nog een vervoersverbod voor risicovogels voor regio 10, Gelderse Vallei Zuid, die al was ingesteld na de besmetting in Barneveld op 15 april.

De drie kilometerzone rond Lunteren.
De tien kilometerzone rond Lunteren.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie