Afbeelding
Natuurcentrum Veluwe

Rechtbank: ‘Met paintballgeweer op wolf schieten voorlopig verboden’

Dieren

OTTERLO (ANP) De provincie Gelderland mag voorlopig niet verder gaan met het afschrikken van wolven met paintballgeweren. Dat heeft de rechter in Utrecht woensdag beslist. Gedeputeerde Staten hadden daar toestemming voor verleend omdat er in het Nationaal Park De Hoge Veluwe een wolf zou zijn die afwijkend gedrag vertoont. Volgens de rechter is de maatregel niet genoeg onderbouwd.

De jonge wolf komt dicht in de buurt van mensen en toont daarmee afwijkend gedrag. In oktober zag de provincie dat de wolf dicht bij natuurfotografen kwam en later die maand doken er filmpjes op van een wolf dicht bij een racefietser en een gezin met jonge kinderen. De provincie hoopt dat beschieten met verfballetjes helpt om het dier zo te laten schrikken dat de wolf weer mensenschuw wordt. De provincie verleende daarvoor een ontheffing aan handhavers die geldt voor heel Gelderland.

TE GEVAARLIJK De Faunabescherming stapte daarop naar de rechter. De organisatie vindt paintballen een verkeerde methode en te gevaarlijk voor de welpen van het wolvenpaar in het park. Het experiment kan ertoe leiden dat een jonge wolf gewond raakt en door de verf op zijn lijf niet meer welkom is bij de roedel, stelt de dierenrechtenorganisatie.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Advendo'57 maakt in veertiende minuut extra tijd gelijkmaker
PREMIUM
Afbeelding
Fortissimo na winst op Harskamp weer koploper in de vierde klasse
PREMIUM
Afbeelding
Gudo van Dronkelaar zit nog steeds op voetballen
advertentie