Inwoners van 136 gemeenten moeten dit jaar belasting betalen voor hun viervoeter, tegenover 165 gemeenten in 2022.
Inwoners van 136 gemeenten moeten dit jaar belasting betalen voor hun viervoeter, tegenover 165 gemeenten in 2022. Pixabay

Opnieuw in minder gemeenten hondenbelasting, maar in Ede steeg het bedrag juist

30 maart 2023 om 12:31 Dieren

EDE Alhoewel Edenaren nog steeds hondenbelasting moeten betalen voor hun trouwe viervoeter, is landelijk gezien het aantal gemeenten dat deze belasting heft opnieuw gedaald. De hoogte van het bedrag in onze gemeente is juist licht gestegen: van 36 euro in 2022 naar 37,92 euro dit jaar voor de eerste hond. Dat komt neer op een stijging van 5,3 procent. Desondanks is dit bedrag relatief gezien nog laag.

Inwoners van 136 gemeenten moeten dit jaar belasting betalen voor hun viervoeter, tegenover 165 gemeenten in 2022. Dat meldt het COELO, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, donderdag.

VIER OP DE TIEN

Het deel van de gemeenten dat hondenbelasting heft, daalt al jaren gestaag. Tien jaar geleden inde nog ruim zeven op de tien gemeenten deze vorm van belasting. Dit jaar is dat vier op de tien. Met name in het noorden van het land hebben veel gemeenten de hondenbelasting inmiddels afgeschaft. 

(De tekst gaat verder onder de foto.)


Op deze kaart vind je het bedrag dat hondenbezitters in 2023 kwijt zijn aan hondenbelasting voor hun eerste hond. In sommige gemeenten betaal je extra wanneer je meerdere honden hebt: deze tarieven zijn in dit onderzoek niet meegenomen. Daarnaast vind je ook het bedrag dat hondenbezitters in 2022 kwijt waren aan deze belasting. Door deze twee bedragen tegen elkaar af te zetten zijn de ontwikkeling berekend.

REGIONAAL

Dit valt op in de regionale cijfers: In bijna dertig gemeenten is de hondenbelasting dit jaar afgeschaft, onder meer in Nijmegen, Hilversum, Gorinchem en Middelburg. In Nijmegen betaalde hondeneigenaren vorig jaar nog een van de hoogste tarieven in het land (ruim 122 euro). Net als in 2022 zijn hondenbezitters in Den Haag dit jaar het duurst af. Voor hun eerste hond betalen zij ruim 137 euro belasting. Ook inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht (ruim 134 euro) en Katwijk (bijna 125 euro) betalen meer hoger dan gemiddeld. 

Heel anders is dat in bijvoorbeeld Nederweert. Daar wordt wel hondenbelasting geïnd, maar dat bedrag is met 25 euro relatief beperkt. Ook in Zundert, Woerden en Oosterhout gaat om bedragen onder de 35 euro. In sommige gemeenten is de hoogte van de hondenbelasting dit jaar fors verlaagd of juist verhoogd. In Rheden betalen inwoners dit jaar 38 in plaats van 65 euro, ruim veertig procent minder. Ook in Eemnes en Soest is de belasting qua hoogte flink verlaagd, in Zoetermeer nam deze juist ruim tien procent toe.

BESCHEIDEN INKOMSTENBRON

Hondenbelasting is voor de gemeenten een bescheiden bron van inkomsten. Uit CBS-cijfers blijkt dat gemeenten via deze belasting vorig jaar in totaal 44 miljoen euro ophaalden. Deze opbrengst daalt de laatste jaren gestaag. Ter vergelijking: via de toeristenbelasting werd vorig jaar in totaal 311 miljoen euro opgehaald. 

De opbrengst van de hondenbelasting behoort tot de algemene middelen van de gemeente. Het hoeft dus niet te worden gebruikt voor hondenvoorzieningen (uitlaatvelden, gratis hondenpoepzakjes en prullenbakken), al kiezen sommige gemeenten hier wel voor.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie