Afbeelding
Diana Kervel

Edese schapen nog even niet in hun nachtverblijven

19 april 2023 om 07:42 Dieren De wolf

EDE De schapen en lammeren van de Edese Schaapskudde brengen de nachten vooralsnog door in de schaapskooi. Dit is omdat niet alle nachtverblijven voldoende bescherming bieden tegen de wolf.

Dat meldt herder Aart van den Brandhof. De kuddes zijn na de lammerentijd weer naar buiten getrokken waar ze de heide begrazen. Het begrazingsgebied behelst tien kilometer. ,,De nachtverblijven hebben we nodig om die afstand te kunnen overbruggen, dat lukt niet in één dag”, meldde de schaapherder onlangs al bij EdeStad.nl.

Bij de nachtverblijven staan wel hekken, maar die houden de wolven veelal niet tegen weet Van den Brandhof, ook niet als er stroom op staat. ,,Als ze springen en ze maken geen contact met de grond, merken ze er niets van. Het is schrikken als je beseft dat die hekken bij onze nachtverblijven staan.”

De herder heeft contact gehad met de wolvenconsulent. ,,Die komt begin mei kijken naar onze nachtverblijven. Totdat die controle geweest is, houden we de schapen ‘s nachts binnen in de kooi. Het is dan aardig vol, met 523 dieren bij elkaar, maar het gaat goed. En hier is de wolvenwering in orde.”

Lees ook: Herder Aart van den Brandhof deelt zorgen om zijn kudde: ‘Je moet de wolf een stap voor zijn’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie