Afbeelding
Provincie Gelderland

Gelderland en christendemocraten EU ruiken kans om wolf te betomen

21 september 2023 om 12:22 Dieren

EDE (ANP) De tijd is rijp voor het beteugelen van de wolf in Europa, denken het Gelderse provinciebestuur en de Europese christendemocraten. Ze zien de aandacht voor de overlast die het wilde dier veroorzaakt toenemen, én de politieke wil om er wat aan te doen. Aan dat momentum gaat het verslag dat hij donderdag uitbracht over de worsteling met de wolf in zijn provincie bijdragen, verwacht gedeputeerde Harold Zoet.

Zoet was donderdag in Brussel om de Europese Commissie een rapport te overhandigen over de Gelderse ervaringen met de wolf. De commissie gaat, na lang weigeren, onderzoeken of er toch niet meer ruimte moet komen om de groeiende populatie van het strikt beschermde dier in te tomen. Het afschieten van wolven is nu nog in haast alle gevallen verboden, maar het dier vormt in sommige delen van Europa echt een gevaar, vindt de christendemocratische commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Ze vroeg lokale en regionale bestuurders vóór 22 september hun ervaringen te delen.

‘PROBLEEMWOLF’

Dat toont wel aan dat er nu oog is voor het probleem, verzekerde CDA’er Esther de Lange, kopstuk van de christendemocraten in het Europees Parlement, haar Gelderse gasten. Maar De Lange ziet vooral mogelijkheden aan het Binnenhof en in het provinciehuis. Ze wil graag de Europese beschermingsregels versoepelen, ,,maar Oostenrijk, Zweden en Italië laten zien dat daarbinnen nu al veel mogelijk is”.

Zoet zet daarom in op het aanmerken van meer wolven als ‘probleemwolf’. Wolven met dat etiket mogen wel worden verjaagd of zelfs afgeschoten, maar de voorwaarden voor de aanduiding zijn streng. Samen met andere provincies als Drenthe wil hij de definitie oprekken.

De provinciebestuurder van de BBB wil op den duur het aantal wolven beteugelen en wolfvrije gebieden aanwijzen. Dat moet veehouders, maar ook ,,nu doodsbange mensen met een hobbydier” beschermen.

ROEDELS OP DE VELUWE

In augustus meldde Natuurmonumenten dat er zich zeer waarschijnlijk een nieuwe roedel wolven heeft gevestigd op de Veluwe. Op camerabeelden werd begin dit jaar een nieuw wolvenpaar gespot in het zuidwesten van de Veluwe. Eind april of begin mei heeft dit paar zes jonge welpen gekregen. Daarmee zijn er nu vermoedelijk vier verschillende wolvenroedels in het natuurgebied.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie