De verschillende winnaars in de categorieën van de verkiezing 'Meest Inspirerende Binnenstad'.
De verschillende winnaars in de categorieën van de verkiezing 'Meest Inspirerende Binnenstad'. Jules van Iperen

Ede wint internationale prijs voor meest inspirerende binnenstadsproject

12 april 2024 om 11:46 Duurzaamheid

EDE Ede is als één van de winnaars ‘Meest Inspirerende Binnenstadsproject’ uit de bus gerold op 11 april, dag voor de Binnenstad. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan toonaangevende en inspirerende projecten uit binnensteden in Nederland en Vlaanderen. Ede won deze prijs in de categorie ‘Duurzaam en Digitaal’.

,,Sinds 2018 werkt Ede gestaag aan het vergroenen en verduurzamen van de gehele binnenstad, mede om de identiteit van Ede Centrum te versterken. Zo heeft Ede eerst het centrale Marktplein vergroend. Op basis hiervan is een beeldkwaliteitsplan uitgewerkt voor het hele centrum van Ede, waarvan inmiddels verschillende projecten zijn gerealiseerd. Het project wordt door de jury met name geroemd door het indrukwekkende draagvlak dat is gerealiseerd onder de verschillende belanghebbenden, waaronder bewoners, ondernemers, scholen en zelfs de NS”, aldus het juryrapport. 

,,Daarnaast onderscheidt de aanpak van de vergroening in Ede zich door zijn duurzame en toekomstbestendige aanpak. Met een meerjarenperspectief en een focus op langdurige resultaten, zoals het aanplanten van bomen met behulp van innovatieve boombunkers en het afkoppelen van waterafvoer, toont het project een visie die gericht is op de lange termijn en het borgen van de kwaliteit. Het project in de binnenstad van Ede is dan ook een inspirerend voorbeeld voor andere steden die streven naar een groenere en meer leefbare binnenstad.”

In totaal ontving Platform Binnenstadsmanagement dit jaar negentien verschillende inzendingen voorde verkiezing Meest Inspirerende Binnenstadsproject. De jury heeft de binnenstadsprojecten van Arnhem, Ede en Lier verkozen tot de winnaars in de thema’s ‘Eigen en Uniek’, ‘Duurzaam en Digitaal’ en ‘Activiteit en Gebouw’.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie