Afbeelding
Eetbaar Ede

Groente verbouwen zonder de grond om te spitten: ‘Veel duurzamer en gezonder’

24 juni 2022 om 13:00 Duurzaamheid

BENNEKOM Tuinderij het Lichtveen is een nieuwe tuinderij in Bennekom waar ze werken volgens het ‘no-dig’ principe. Want ploegen voordat er wordt gezaaid is volgens ex-studenten Chris Chancellor en Pauline Martel funest voor de bodem en uiteindelijk voor je gewassen. De tuinderij het Lichtveen levert inmiddels allerlei duurzame producten aan lokale horeca en voor losse verkoop in Bennekom, Wageningen en Ede.

Het ‘no-dig’ principe betekent dat de grond niet wordt omgespit voordat er wordt gezaaid. Met het omploegen van de bovenste 20-30 centimeter van de grond beschadig je het bodemleven. ,,In de bovenste lagen zit juist het meeste bodemleven, zoals bacteriën en schimmels met hele lange draden. Hoe meer schimmeldraden er zijn, hoe stabieler de bodemstructuur en hoe meer nutriënten (voeding) de planten kunnen krijgen. Door de grond niet om te spitten, zorg je dus voor een gezond bodemleven en dus voor gezondere planten”, vertelt mede-oprichtster Pauline Martel.

DUURZAME VOEDSELPRODUCTIE Een hart voor tuinieren en kennis over landbouw dreven Chris Chancellor en Pauline Martel na hun studie aan de Wageningen Universiteit tot het onderzoeken van de mogelijkheden om de voedselketen duurzamer te maken. Pauline kwam vanuit Frankrijk naar de WUR voor een master in agro-ecologie en Chris kwam vanuit Engeland voor een opleiding internationale ontwikkelingsstudies. 

Uit ervaring blijkt dat de opbrengst hoger wordt dan bij andere vormen van biologische landbouw

Chris: ,,In mijn opleiding was veel aandacht voor landrechten van de inheemse bevolking in relatie tot industriële landbouw. Zo kwam ik in contact met allerlei kleine landbouw initiatieven. De beweging voor kleinschalige duurzame voedselproductie vond ik heel inspirerend en daar wilde ik graag zelf ook iets mee doen. Zo ben ik Pluktuin Sayuran begonnen in Wageningen. Daar ben ik begonnen met experimenteren met no-dig tuinieren.”

Het nieuwe tuinieren is volgens Pauline belangrijk voor de toekomst. ,,Met no-dig bescherm je de bodem en de biodiversiteit. Als je start is het veel werk, maar later hoef je bijvoorbeeld minder onkruid te wieden en minder water te geven. Uit ervaring van andere no-dig tuinders blijkt dat de opbrengst hoger wordt dan bij andere vormen van biologische landbouw – waar er wordt omgespit – en het levert in de loop van de jaren steeds meer op.” 

(de tekst gaat onder de afbeelding verder)


EIGEN LAND Deze plannen konden pas realiteit worden als Chris en Pauline land tot hun beschikking zouden hebben. Ze kwamen uit bij het grasland van biologische boerderij De Hooilanden in Bennekom. ,,We waren heel blij dat we hier konden landen. Floor en Lodewijk van De Hooilanden ondersteunen graag jonge regeneratieve ondernemers zoals wij. Zij hadden nog ruimte over en dit grasland was ook al biologisch gecertificeerd.” 

Maar de tuinderij stond er niet zomaar. Drie maanden moest er landbouwfolie op de grond liggen om het gras te onderdrukken. Daarna hebben ze overal 10 cm natuurcompost opgelegd. ,,Al onze uitgangsmaterialen zijn biologisch gecertificeerd. We gebruiken geen kunstmest en geen pesticide, maar we hebben bewust gekozen om onze groente niet door SKAL te laten certificeren. Voor jonge starters is dat meteen een grote investering en veel administratiewerk”, legt Chris uit.

We hebben ook slaplanten waar we twee maanden van kunnen blijven plukken

LOKALE VERKOOP De tuinderij is lid van Streekwaar, een vereniging van duurzame producten uit de regio. Chris vertelt het belangrijk te vinden om verbinding met de regio te zoeken en daarom staat Lichtveen iedere zaterdag op de streekmarkt in Wageningen, op het Salverdaplein. Je kunt er volgens Chris echt je wekelijkse boodschappen doen. Het Lichtveen levert allerlei verschillende soorten groenten en ze kunnen meerdere keren per jaar oogsten omdat ze werken met planten die snel groeien, zoals peulen, tuinbonen, bonen, wortels, venkel en bieten. 

,,We hebben ook slaplanten waar we twee maanden van kunnen blijven plukken, omdat we steeds de buitenste bladeren plukken. Natuurlijk hebben we ook allerlei kruiden”, vertelt Pauline. ,,Vanuit vereniging Streekwaar kenden wij de regio en het netwerk goed, dus wij wisten dat onze afnemers behoefte hadden aan meer lokale en duurzaam geproduceerde groenten en hebben ons aanbod afgestemd op hun vraag.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Eetbaar Ede. Voedsel verbindt Ede; we ontmoeten elkaar, activiteiten ontstaan en verhalen worden verteld. Eetbaar Ede is de community voor gezond, lokaal en duurzaam voedsel in de gemeente Ede. Kijk voor meer informatie op EetbaarEde.nl, Facebook, Linkedin, Twitter of Instagram.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie