Diderik van Gent (Toyota dealer Van Gent) overhandigt de sleutel aan wethouder Engbert Stroobosscher (Veenendaal).
Diderik van Gent (Toyota dealer Van Gent) overhandigt de sleutel aan wethouder Engbert Stroobosscher (Veenendaal). Pauw Media

Regio Foodvalley investeert in duurzame waterstofauto

26 januari 2023 om 11:03 Duurzaamheid

EDE Regio Foodvalley rijdt het komende jaar schoon en duurzaam. Wethouder Engbert Stroobosscher uit Veenendaal, bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema mobiliteit in Regio Foodvalley, nam na afloop van de bijeenkomst de sleutel van de duurzame waterstofauto Toyota Mirai in ontvangst.

Bij de bijeenkomst ‘Werkplaats Waterstof: Innovatie & Businesscases’ van Regio Foodvalley afgelopen woensdag werd de nieuwe auto gepresenteerd door Toyota dealer Van Gent. Stroobosscher: ,,Er rijden nu nog maar weinig voertuigen op waterstof en Regio Foodvalley wil bijdragen aan het opstarten van een regionale waterstof economie. Als meer mensen op waterstof gaan rijden, breng je de markt en de benodigde infrastructuur op gang.” 

De waterstofauto wekt in de brandstofcel, uit waterstof, elektriciteit op en stoot alleen waterdamp uit. Waterstof kan snel en eenvoudig getankt worden bij een vulpunt. Arjen Droog, directeur Regio Foodvalley: ,,Ik ben trots dat wij als organisatie met een waterstofauto gaan rijden. De waterstofauto wordt ingezet als deelauto. De waterstofauto stoot geen CO2 maar waterdamp uit en zo dragen we bij aan schonere lucht.”

VOLOP AAN DE GANG Regio Foodvalley denkt dat deze schone duurzame auto als oplossing kan dienen om de kloof tussen het aanbod van groene energie en de vraag ernaar te verkleinen. Ze zijn al volop bezig met initiatieven, zoals het project ‘Milkrun’ in Ede of de ontwikkeling van tankstations in Ede en Veenendaal. In Arnhem en Nieuwegein zijn er al vulpunten en in Amersfoort wordt gebouwd aan een waterstoftankstation. Deze is in maart 2023 operationeel. 

,,Dat zijn goede stappen om het befaamde ‘kip-ei’ probleem bij nieuwe mobiliteit op te lossen. Je hebt voertuigen nodig om de marktvraag te ontwikkelen en vulpunten om gebruikers te overtuigen om daadwerkelijk over te stappen. Als beide op elkaar wachten, dan leidt dat tot vertraging. Samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven is onontbeerlijk om dit te doorbreken”, aldus Regio Foodvalley.

Afbeelding
Groepsfoto met deelnemers werkplaats Waterstof: 'Innovatie & Businesscases'.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie