Afbeelding
Freek Wolff

‘Gouden Vlegel’ voor Anja Rozeboom

28 augustus 2019 om 11:16 Evenementen Heideweek 2019

BENNEKOM In Bennekom is woensdagmorgen de Vlegeldag van start gegaan. De dag begon in de ochtend met de trekkertocht en vervolgde later met de uitreiking van de 'Gouden Vlegel'  

De Gouden Vlegel ging naar Anja Rozeboom. Woensdag ontving zij uit handen van de Heidekoningin de 'Gouden Vlegel' tijdens de Bennekomse Vlegeldag. Ze is de vierde vrouw die deze onderscheiding in het dorp ontving.

,,Ik heb trillende knieën en kan het niet begrijpen dat ik deze prijs kreeg, want er zijn zoveel mensen die zich inzetten. Waarom ik dan? Ik begrijp er niks van. Het doet me wel iets. De Vlegeldag geeft saamhorigheid in het dorp. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, wordt het iets. Ik kan zelf moeilijk nee zeggen en het zit in mijn aard", reageert Anja.

Omdat haar dochter in 2007 heideprinses was, stimuleerde dit Anja om vrijwillig de mouwen op te stropen. Ze was actief in de werkgroep maaltijden en verzorgde in het bestuur de pr en de website. ,,Dat laatste heeft dankzij jouw aanpak een volwassen status gekregen", lichtte de burgemeester toe. Hij wees erop dat Anja eveneens actief is of was voor het Kinderdorp Bennekom, in de medezeggenschapsraad van basisschool De Wingerd en voor de kerk.

TREKKEROPTOCHT Met zijn Poolse tractor won Cor-Jan Jansen woensdag de eerste prijs van de optocht tijdens de Vlegeldag in Bennekom. Daarom ontving kreeg hij naderhand een grote beker.

Jansen had dit niet verwacht. ,,Er rijden zoveel mooie voertuigen mee. En ik vind het gewoon gezellig om te doen. Ik ben opgegroeid met tractoren, dus ik weet niet beter. Deze is van 1952, maar er zit een hele nieuwe gereviseerde motor in. Een hobby kost nu eenmaal geld", reageert Cor-Jan.

De zon scheen woensdag weer onbarmhartig, maar bracht toch weer heel veel mensen op de been die ook keken naar een keur aan oude ambachten, zoals het bewerken van graan met een vlegel. De burgemeester was present in Bennekom met de heidehoogheden en Bennekomse vlegeldame Marjolijn de Eerste. ,,Het is een heerlijke week en lekker druk op deze Vlegeldag", aldus Verhulst. ,,Dit was van oorsprong een oogstfeest en verenigt dorpsbewoners. Het is een traditie die je behoudt, maar ook een nieuw jasje geeft, met een defilé van tractoren en oude ambachten. Maar je kunt hier ook een haring kopen, koek slaan of een voetbalshirtje scoren."

De burgemeester wijst erop dat de Heideweek mede bedoeld is om het seizoen te verlengen en zo de toeristen wat langer in Ede, Bennekom, Lunteren en omgeving te houden, ook met het oog op de klandizie in de winkels. ,,Volgens mij lukt dat ook prima, als ik dit zo zie. Want als je mensen hier spreekt, zeggen ze bijna allemaal dat ze elk jaar standaard de Vlegeldag bezoeken. Je houdt de traditie vast en af ten toe moet je daar een vernieuwend sausje overheen gooien."

 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Peter Tijssen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie