Afbeelding
Guus Wijnsouw

Friends on Ice breekt bezoekersrecords en kijkt naar uitbreiding

21 januari 2020 om 16:08 Evenementen

EDE ,,Het was super!" Guus Wijnsouw, eventmanager en organisator van Friends on Ice blikt terug op het Edese schaatsevenement. Zes weken lang stond het Raadhuisplein in het teken van schaatsen en daar waren veel Edenaren van op de hoogte. ,,We hebben alle bezoekersrecords gebroken", vertelt Wijnsouw. ,,Op de drukste dag waren er maarliefst 1048 schaatsers in de tent."

Job Oldegbers

Terug naar 3 december 2019. De organisatie van Friends on Ice werd wakker met een flinke kater nadat inbrekers ervoor zorgden dat alle geluidsapparatuur uit de net opgezette tent verdwenen was. ,,Achtduizend euro heeft ons dat gekost”, aldus Wijnsouw. ,,Heel zuur, want een dag later zouden we het alarm installeren.” De inbraak was meteen het laatste noemenswaardige incident, want ondanks de fikse tegenvaller konden de deuren van de ijsbaan op zaterdag 7 december zonder problemen open. ,,En dat was echt super.”

RECORDS Het schaatsevenement heeft, net als ieder jaar trouwens, de verwachtingen overtroffen. ,,We mochten 21.000 schaatsers welkom heten in de tent, waarvan 4700 kinderen kwamen schoolschaatsen”, vertelt de organisator. ,,In totaal is dat een stijging van ruim drieduizend schaatsers en vijfhonderd schoolkinderen.” Een logisch gevolg zou de groei van het evenement bij een volgende editie kunnen zijn. ,,Dit zijn we zeker aan het onderzoeken”, verklapt Wijnsouw. ,,Desondanks kunnen we nog niet veel bevestigen. Maar we zijn bezig om te kijken of de baan volgend jaar groter kan en of we meer ruimte voor de kleintjes kunnen bieden.” Op het hoogtepunt van het evenement moesten bezoekers soms een uur wachten voordat ze het ijs op konden. ,,Dat willen we natuurlijk niet. Daarom is toegankelijkheid ook één van de speerpunten voor het nieuwe jaar. Dat moet echt beter”, meent Wijnsouw.

VIJF JAAR ,,Het is mooi om te melden dat we een toezegging hebben voor nog vijf jaar Friends on Ice”, vertelt Wijnsouw. ,,Of we nou winst of verlies maken, of het nou groter of kleiner moet, de ijsbaan staat er volgend jaar weer”, beloofde hij al in een vooruitblik die Ede Stad in december publiceerde op het online abonnement Ede Stad Premium. De organisatie van Friends on Ice kon daardoor voor dit jaar onder meer investeren in een dweilmachine en de zogenaamde ‘bobby’s (schaatshulpjes). ,,Dat is natuurlijk heel fijn, want dan hoeven we niet meer te huren. Dat scheelt allereerst in de kosten.”

Voor de organisatie zelf is het een hele gebeurtenis. ,,We hebben natuurlijk de dagelijkse leiding met zijn drieën”, vertelt Wijnsouw. ,,Dagelijks is er van ons iemand aanwezig. We zijn zes dagen in de week open. Zelf heb ik één dag in de week vrij.” Of dat uitmaakt? ,,Nee. Want ik zie zoveel mensen genieten en dát is mijn drijfveer. Dat maakt alles goed.” Bovendien telt het evenement zeventig vrijwilligers. ,,Wederom iets dat we moeten gaan uitbreiden”, vertelt Wijnsouw. ,,Want deze mensen hebben de hele toko gedraaid. Ze zijn heel belangrijk.” Genoeg om over na te praten en naar uit te kijken dus. En dat blijkt: ,,Ik ga eerst even op vakantie en daarna gaan we door met de voorbereidingen voor de volgende editie”, besluit Wijnsouw.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie