Een kijkje bij Concours Hippique Bennekom.
Een kijkje bij Concours Hippique Bennekom. Concours Hippique Bennekom

Nationaal Concours Hippique op Hemelvaartsdag in Bennekom

Evenementen

EDE Het Nationale Concours Hippique vindt voor de 115e keer plaats op de kasteelweide van Kasteel Hoekelum in Bennekom. Dit op donderdag 26 mei. Circa 250 paarden geven deze dag tussen 8.00 en 17.30 uur acte de présenceDioudste concours van Nederland behoort inmiddels tot de eredivisie van de Nederlandse paardensport. 

De springruiters trappen deze donderdag vanaf 8.00 uur af met het springen in de groene grasweide voor het kasteel. Hindernissen tot maar liefst 1.40 meter worden zowel in de ochtend als in de middag getrotseerd door de ruiters met paarden uit verschillende klassen. 

AANGESPANNEN PAARDEN Na deze springkunsten, gaat het programma om 9.30 uur verder met een echt shownummer: de aangespannen paarden. Drie paardenrassen zetten deze dag hun beste beentje voor: de Hackneysde Friezen en de Tuigpaarden. Deze drie paardenrassen treden zowel op met enkelspannen als met tweespannen.

Ook kunnen bezoekers hun hart ophalen op het moment dat de paarden en rijders uit de ereklasse de wei betreden. Echte nationale toppers die letterlijk hun sporen hebben verdiend. Een show met traditionele (rij-)tuigen en bijpassende kleding. Terwijl de paarden en spannen strijden om de titel, wanen bezoekers zich weer even terug in de tijd. 

SPECIALE GAST Speciaal voor deze 115e editie komt Adelinde Cornelissen naar Bennekom voor een unieke demonstratie. Adelinde rijdt al sinds haar zesde paard en werd 2007 Nederlands indoorkampioene tijdens de Grand Prix van Roosendaal. Tijdens de Olympische Spelen in Londen veroverde zij voor Nederland de zilveren medaille. Na de demonstratie, die om circa 11.45 uur start, geeft zij nog enkele clinics. Zij helpt tijdens deze clinics een aantal dressuurruiters een stap verder bij hun dressuuruitdagingen. Deze unieke interactie tussen Adelinde en de deelnemers is voor iedereen te volgen.

KONINKLIJK TINTJE Zijne Majesteit de Koning heeft ter gelegenheid van het 115e Concours Hippique een Koninklijke medaille ter beschikking gesteld. Het bestuur is zeer vereerd om deze medaille tijdens het concours uit te mogen reiken. En passend bij deze unieke gelegenheid geeft een delegatie van de Koninklijke Stallen rond 13.15 uur een show weg op deze dag. 

MENMARATHON Al jaren organiseert het concours een menmarathon. Dit jaar is dat een minimarathon, waarbij de aanspanningen elkaar uitdagen door een hindernisparcours op tijd en strafpunten te doorlopen. Pony’s, paarden, enkel- en tweespannen en soms vierspannen doen mee aan deze uitdaging. 

VOOR DE KIDS Of je nou voor het eerst kennismaakt met de paardensport, of al een echt paardenmeisje of paardenjongen bent, voor alle kids is deze dag rondom het kasteel veel te doen. Natuurlijk staat een gratis rondje op de pony op het programma, maar ook demonstraties, een puzzeltocht en een echt hindernisparcours voor de jongsten ontbreken deze dag niet.

RIDE&RUN Tijdens dit concours wordt voor de vijfde keer een Ride & Run georganiseerd speciaal voor para-ruiters en valide ruiters. Een Ride & Run is een evenement waarbij paardrijden en hardlopen samenkomenSamen met een paard of pony wordt zo snel mogelijk een traject afgelegd.

MAILCOACH Ieder jaar op Hemelvaartsdag rijdt de senaat van de Wageningse studentenvereniging Ceres met de Mailcoach, de postkoets, naar Bennekom. De Mailcoach, een echte Engelse Parkdrag, is in 1958 door oud-leden aangeboden aan de Wageningse studentenverenigingHet is een van de weinige originele postkoetsen in Nederland die nog daadwerkelijk de weg op kan. En op 26 mei dus met eigen ogen weer te aanschouwen. 

PRAKTISCH Op donderdag 26 mei zijn bezoekers van 8.00 uur tot 17.30 uur van harte welkom op de kasteelweide van Kasteel HoekelumEdeseweg 124 in Bennekom. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Ben je ouder dan is de entreeprijs 10 euro. Parkeren kan aan de Zandlaan te Ede, maar kom bij voorkeur op de fiets. Zo draagt iedereen bij aan een duurzaam concours. Het definitieve programma wordt enkele dagen voor het concours gepubliceerd. Neem dan een kijkje op: www.chbennekom.nl  

advertentie