Arina Rengelink (communicatie), Maurice Ditmer (educatie/participatie, rechts), Edgar van Asselt (artistieke leiding/programmering).
Arina Rengelink (communicatie), Maurice Ditmer (educatie/participatie, rechts), Edgar van Asselt (artistieke leiding/programmering). Freek Wolff

Jazz en educatie bij alternatieve viering vrijheid

18 september 2019 om 08:22 Historie

EDE Cultuur, muziek en mode staat centraal bij 'Roadmap to Freedom', een alternatieve insteek om 75 jaar vrijheid te vieren. Met educatie aan kinderen en jazzconcerten.

Freek Wolff

,,Er wordt altijd herdacht dat er tijdens de oorlog is gevochten en dat er vrijheid is gekomen. Maar in die tijd is er ook nieuwe muziek, dans en mode naar ons land gebracht", legt Maurice Ditmer uit. ,,We wilden door de ogen van de kunstenaar kijken naar 75 jaar vrijheid. Er zijn al heel veel herdenkingen, expo's en wandeltochten. Die zijn belangrijk, maar je kunt ook een andere beleving creëren. Hoe ernstig en zwaar het was, kunnen we nu vertellen met net een iets andere twist", voegt Edgar van Asselt toe.

Het concept van het project is dat de historische lijn wordt gevolgd vanaf de luchtlandingen tot aan de bevrijding en daarna. Die zijn vertaald in een aantal evenementen. ,,We beginnen met de US Airforces Band en eindigen met de Royal Canadian Airforce Band in april. Daartussen zitten evenementen, zoals een voorstelling in theehuis De Mossel over vechten, vluchten en overleven. In De Koepel in Lunteren komt een lezing over jazz in de Tweede Wereldoorlog. Want die (Engelstalige) muziek was verboden in die tijd. In Huis Kernhem in Ede maken we de koppeling van jazzmuzikanten die hun loopbaan begonnen in het leger, met beroemde legendes als Chet Baker en John Coltrane."

Die laatste insteek wordt dit voorjaar concreet met maar liefst tien jazzconcerten met Nederlandse musici: 'You're in the army now'. Bovendien gaan bigbands uit de regio muziek maken. Platform de Modemuze wordt benaderd om met tentoonstellingen in beeld te brengen hoe destijds de stof van parachutes werd gebruikt voor kleding.

De tweede poot is educatie, met concerten en lessen op Edese scholen en de Airborne regio. Op maandag 23 september musiceert een groot aantal leerlingen (inmiddels driehonderd) in het Akoesticum, samen met Wings of Dixie, een ensemble van het US Airforces Band. ,,Zij gaan een concert geven voor de kinderen. Op roadmaptofreedom.nl vinden docenten een handleiding voor vier lessen. Hierbij is gekozen voor de bekende Amerikaanse muzikant Glenn Miller en zijn bigband. Muziek had in die tijd de functie om het moreel van militairen goed te houden." Zo is het stuk 'In the mood' nog steeds zeer bekend.

Van Asselt schreef een nieuwe vrijheidslied dat de kinderen mee kunnen zingen. ,,Allemaal verbindingen tussen verleden en heden, militairen en jazz." Ditmer mocht zelf als muzikant spelen voor militairen in Afghanistan. ,,Je zit daar met een hoop ellende en als je dan via muziek even aan thuis mag denken, pept je dat op. Het is letterlijk vrijheid vieren. De jazz was hip, maar verboden. Het zorgde er wel voor dat we nu die muziek hebben, ook resulterend in de popmuziek. Dus is het heel belangrijk geweest."

,,We hebben ons gebogen over de vraag hoe blijft het thema herdenken in de samenleving bestaan? Dat verandert, maar de insteek van 'Gelderland herdenkt' heeft een flink accent om de jeugd erbij te betrekken", aldus Arina Rengelink.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie