Afbeelding
Bert Vos

René Verhulst bij Joods Monument: 'Vandaag herdenken we alle slachtoffers'

29 januari 2020 om 12:10 Historie

EDE Zeker 183 Edenaren zijn tijdens de holocaust om het leven gekomen. Voor het eerst werden alle namen genoemd. ,,Vandaag geven we ze allemaal een gezicht. Vandaag herdenken we alle slachtoffers”, zo sprak burgemeester René Verhulst zondag tijdens de herdenking bij het Joods Monument in Ede.

Job Oldegbers

,,Normaal gesproken lezen we zo'n zestig namen", vertelt Noor Hellmann. Hellmann is secretaris van de Stichting Joods Monument. ,,Maar dit jaar zijn het er meer. Omdat we na lang onderzoek meer namen hebben ontdekt. En dat is vreselijk, maar het is wel mooi dat we nu kunnen herdenken." Onder andere leerlingen en docenten van het Marnix College werd, zoals ieder jaar, gevraagd of ze mee wilden werken aan de herdenking. Maar omdat het aantal voor te lezen namen ruim verdubbeld is, was ook het college van burgemeester en wethouders van de partij. Allen lazen ze de 183 namen op van Edenaren die door de holocaust om het leven kwamen. Ook de jongerenraad en het kindercollege droegen hun steentje bij aan de herdenking.

,,Officieel weet ik het nog niet, maar ik schat dat er zo’n 130 mensen bij de herdenking aanwezig waren”, legt Hellmann uit. ,,Dat is mooi, elk jaar komen er meer toeschouwers. Naderhand konden we nog een kop koffie in het gemeentehuis drinken en toen merkten we wel dat mensen onder de indruk waren. Vooral de lange namenlijst maakte het bijzonder.”
De rol van de gemeente Ede tijdens de herdenking was vooral ceremonieel. ,,De herdenking is van het Joods comité. Wij organiseren niet, we denken mee en faciliteren alleen”, geeft de gemeente aan in een reactie. Burgemeester René Verhulst gaf aan dat het enorm belangrijk is om te herdenken: ,,Getallen krijgen op deze manier een gezicht. Ede verborg veel onderduikers. 183 mensen zijn uit Ede weggevoerd. Een groot aantal. Miljoenen Joden zijn vermoord.”
Het hele jaar staat bol van herdenkingen en het stilstaan bij 75 jaar vrijheid in het hele land. Zo werd in september tijdens de Airborne in Ede al groots uitgepakt met een recordaantal bezoekers en was er maandag een herdenking in vernietigingskamp Auschwitz, dat 75 jaar geleden bevrijd werd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie