Afbeelding
Still uit video

Edese gevangenen herdacht bij monument Amersfoort

12 maart 2020 om 13:00 Historie

AMERSFOORT/EDE Aan de Appelweg in Amersfoort vind vrijdag 20 maart de jaarlijkse herdenking plaats van de executie van tien gevangenen uit het voormalige Kamp Amersfoort. Het gaat om gevangenen afkomstig uit de gemeente Ede. De herdenking begint om 10.30 uur.

De gevangenen zaten als 'Todeskandidaten' opgesloten in het kamp. Reden tot deze executie was een door het verzet gepleegde aanslag op een Nederlandse politieman in de Westerstraat, die met de bezetter samenwerkte. Als represaille voor deze aanslag werden de tien gevangenen door de bezetter op 20 maart 1945 tegen een tuinmuur aan de Appelweg in het openbaar geëxecuteerd. In aanwezigheid van locoburgemeester Fatma Koser Kaya zal tijdens de herdenking op 20 maart een kranslegging plaatsvinden. Leerlingen van groep 8 van de Joost van den Vondelschool, School op de Berg en het ASV zullen daarbij aanwezig
zijn.

CORONA In verband met de snel wisselende berichtgeving over de verspreiding van het coronavirus  is de informatie die in dit bericht staat onder voorbehoud van nieuwe adviezen, zo meldt de organisatie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie