Afbeelding
Gemeentearchief Ede

Historie van Het Pakhuis 'zichtbaar maken'

24 april 2020 om 18:00 Historie

EDE De historie van Het Pakhuis, een buurtschap in het uiterste westen van de gemeente Ede, aanleunend tegen Veenendaal, moet zichtbaar worden gemaakt. Daar is de geschiedenis van dit gebied rijk genoeg voor. In de oordeelvormende vergadering van de Edese gemeenteraad pleitte D66´er Freek Jan Koekoek voor een herinneringsplek, een informatiebord.

Het kwam ter sprake tijdens de behandeling van de structuurvisie Panhuisweg 2030. Eeuwen geleden, bij het afgraven en vervoer van de veengronden, had Ede op deze plek een haven. Er was in Het Pakhuis een zwaai aangelegd waardoor de schuiten met veen er konden keren. Er stond een boerderij en daar werden turf en andere goederen opgeslagen, die verder werden vervoerd via paard en wagen en handkarren.

ONONTDEKT Met de aanwezigheid van de haven stond Ede rechtstreeks over water, de Grift en de Rijn, in verbinding met Holland en andere delen van Nederland. ,,Een onontdekte historie en een haven in Ede, te gek", reageerde wethouder Peter de Pater.

Vanuit educatief oogpunt is het wellicht mogelijk de historie ter plekke zichtbaar te maken en daarvoor zou dan uit het vereveningsfonds geput kunnen worden. De wethouder herinnerde eraan dat Veenendaal vorig jaar het begin van de vervening 500 jaar geleden heeft gevierd. ,,Ede zag zich meer als een kazernestad op het zand."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie