Afbeelding
Veteranendag.nl

Edese veteraan als één van de weinigen bij Veteranendag

27 juni 2020 om 20:52 Historie

EDE Indië-veteraan Hendrik Fockens uit Ede is vandaag als één van de weinigen aanwezig geweest bij de viering van Veteranendag in de Ridderzaal in Den Haag. Als gevolg van de coronamaatregelen was de viering drastisch aangepast.

De 95-jarige inwoner van Ede was één van de vier veteranen die waren uitgenodigd voor de bijeenkomst. In een reportage vertelde hij over zijn ervaringen. In 1944 wordt hij als 18-jarige jongen tijdens een razzia in Schellingwoude opgepakt. Onderweg naar Duitsland slaagt hij erin om bij Venlo te ontsnappen. Hij overleeft de oorlog en meldt zich op 6 mei 1945 aan als oorlogsvrijwilliger. Het is het begin van een lange loopbaan bij de Landmacht.

INDRUK ,,Ik heb altijd veel geluk gehad", zegt Fockens in een artikel op veteranendag.nl. Tijdens de vijf jaar die ik in Indonesië doorbracht, ben ik alleen aan mijn hand gewond geraakt. Ik was een van de 350 mannen van het Korps Speciale Troepen, onderdeel van het KNIL. 65 mensen zijn niet nooit naar huis teruggekeerd. De dood van onze kapitein heeft het meeste indruk op mij gemaakt. Hij werd buiten Bandung door zijn hoofd geschoten. Het is misschien lang geleden, maar ik vergeet niks. Ik weet alles nog van die periode. Omdat de aanvoerwegen te lang waren, vlogen we in een Dakota om onze goederen af te leren. Met de deuren open dropten we munitie, post en eten af bij Nederlandse kazernes."

Het is misschien lang geleden, maar ik vergeet niks. Ik weet alles nog van die periode

VROUW ,,Tijdens een rit met de auto ontmoette ik mijn vrouw. Het regende heel hard en zij liep langs de weg. Haar vader was sergeant bij het KNIL. De rest is geschiedenis. We kregen zes kinderen, waarvan de eerste nog in Indonesië. Kort daarna was de staatsgreep van 1950, het werd een rommel. Binnen drie dagen werden we door het Nederlandse leger naar de boot gebracht, naar huis. De jaren daarna werden we door Defensie ondergebracht in Prinsenbos, vlakbij de vliegbasis van Gilze-Rijen. Er volgende nog meerdere uitzendingen. Veel mensen gingen naar Korea, maar ik had me al opgegeven voor een missie naar Suriname. Ook hier heb ik geluk gehad, veel mensen zijn in Korea gesneuveld."

PRATEN ,,Tijdens je missies doe je veel ervaringen op met verschillende soorten mensen, ik leerde met iedereen omgaan. Dat vormt je. Ik praat de laatste jaren steeds vaker met mijn kinderen en kleinkinderen over mijn ervaringen. Door mijn leeftijd komt er meer los. Ik neem ze ook graag mee naar Veteranendag, één van mijn kleinkinderen is Afghanistan veteraan en zit zelf bij de Marechaussee. De laatste twee jaar loop ik niet meer mee in het defilé. Van mijn tijd in Indonesië zijn nog maar vier mensen over, de rest is allemaal overleden. Veteranendag is een plek waar mensen je begrijpen. Juist als je klem zit met je gedachten, lucht het op om erover te praten."

De tekst gaat onder de foto verder.


Nationale Veteranendag

KONING Door de coronamaatregelen was Veteranendag vandaag aangepast. Zo was er geen defilé, geen medaille-uitreiking en geen manifestatie en in de Ridderzaal mochten maar heel weinig mensen aanwezig zijn. Onder hen was ook koning Willem-Alexander, dat werd pas kort voor aanvang bekend. Naast de koning en de vier veteranen waren in de Ridderzaal ontvangen ook de voorzitters van de Eerste Kamer en Tweede Kamer, premier Mark Rutte, minister van Defensie Ank Bijleveld, Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, Frank van Sprang.

OVER VETERANENDAG Nederland telt ongeveer 110.000 veteranen. Om deze mannen en vrouwen te eren, paraderen normaal gesproken delegaties van veteranen eind juni door het Haagse centrum. Ook zijn er dan bijeenkomsten en demonstraties van legeronderdelen op het Malieveld. Nu dergelijke massale bijeenkomsten door corona niet plaats kunnen vinden, is gekozen voor een bescheiden bijeenkomst. De Veteranendag wordt sinds 2005 georganiseerd. De dag wordt standaard gehouden op of rond 29 juni, de verjaardag van de in 2004 overleden prins Bernhard.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie