Afbeelding
Gemeentearchief Ede

Oproep voor behoud monumentale boerderij

27 oktober 2020 om 13:37 Historie

EDE Erfgoedvereniging Heemschut verzoekt de gemeente Ede op te treden tegen het verval van de rijksmonumentale boerderij Pothoven aan de Lunterseweg 40. ,,Het verval van een monument is bij wet strafbaar”, wordt er waarschuwend aan toegevoegd. Zowel de erfgoedvereniging als de Vereniging Oud Ede hebben geconstateerd dat de boerderij Pothoven ,,op dit moment aan de buitenzijde ernstig aan het vervallen is.”

,,Hoewel het terrein niet mag worden betreden is van afstand te zien dat vrijwel alle ruiten kapot zijn, loodstroken niet goed aansluiten, (nok)vorsten kapot dan wel weggezakt zijn en het dak op verschillende plekken aanmerkelijke slijtage vertoont.” Volgens Heemschut is er sprake van achterstallig onderhoud. ,,Wanneer er nu geen maatregelen worden genomen zal dit leiden tot ernstige schade aan het monument. Langer uitstel van noodzakelijk onderhoud is niet meer verantwoord.”

De boerderij staat al over een langere periode leeg. De bond Heemschut bestaat sinds 1911 en zet zich in voor het behoud van cultureel erfgoed. Heemschut betekent letterlijk het schutten ofwel beschermen van het heem, de eigen omgeving. De vereniging heeft vijfduizend leden. De commissie Gelderland bestaat geheel uit vrijwilligers. Op de lijst van bedreigd erfgoed komt ook boerderij Pothoven voor. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie