Afbeelding
Gemeente Ede

‘Nooit mogen we vergeten hoe belangrijk vrijheid is’

4 mei 2021 om 09:24 Historie

EDE Voor het tweede jaar zijn er deze Dodenherdenking geen samenkomsten in verband met de coronapandemie. Desondanks wordt er wel stilgestaan bij de herdenking. Onder meer door deze video van de gemeente Ede. Ook kunnen Edenaren zelf herdenken.

,,Hoe graag had ik hier samen met u gestaan”, zegt burgemeester René Verhulst in een toespraak vanaf het Mausoleum. ,,Helaas, de realiteit is anders. Maar we mogen nooit vergeten hoe belangrijk vrijheid is. Want oorlog is een pad vol scherven. Je komt er nooit ongeschonden uit. Dat besef houden we levend, dat besef moeten we levend houden. Dat besef kunnen we levend houden door jonge mensen te betrekken bij herdenken.” 

Daarom komen in de video twee inwoners van Ede, jong én oud, in de video aan het woord over wat vrijheid voor hen betekent. En waarom we moeten blijven herdenken. Roellinde Gijsbertsen: ,,Ik denk dat jonge mensen zeker betrokken moeten blijven. Omdat onze generatie later de generatie is die vorm gaat geven aan het land. En dan moeten we ons zeker bewust zijn van de gevolgen die onze daden hebben.”

Historicus en onderzoeker Evert van de Weerd vult aan: ,,Vrijheid is een bijzonder groot goed. Vandaar is het belangrijk om de slachtoffers te herdenken. Omdat we niet vergeten, wat voor moeilijke tijden dat waren.” Roellinde Gijsbertsen: ,,We moeten natuurlijk ook gevoelig zijn voor de littekens die onze opa’s en oma’s nog altijd meedragen.”

In de video noemt Verhulst ook de namen van de 44 verzetsstrijders uit Ede die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. ,,Op deze dag lezen we elk jaar hun namen voor. Laten we ze nooit vergeten, laten we ze eren.”

Bij alle oorlogsmonumenten in de gemeente Ede hangt vandaag de Nederlandse vlag halfstok. Elke organisatie legt een krans bij zijn monument. Burgemeester René Verhulst legde een krans bij het Mausoleum. Edenaren kunnen zelf de hele dag langs de monumenten lopen om te gedenken en als ze willen een bloemetje leggen.

Bron video: Gemeente Ede


Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie