Onthulling door wethouder De Pater en het Edese Kindercollege
Onthulling door wethouder De Pater en het Edese Kindercollege Gemeente Ede

Dertig informatiepanelen in Ede over de Edese oorloggeschiedenis

4 september 2021 om 09:40 Historie

EDE In de gemeente Ede vertellen dertig informatiepanelen bijzondere verhalen over de oorlogsgeschiedenis van Ede. Deze panelen staan door de gehele gemeente, van het centrum van Ede tot in Deelen en Harskamp. Elk paneel markeert een bijzondere historische plek; ze zijn geplaatst op de plekken waar de verhalen zich afspeelden. Op vrijdag 3 september werden de nieuwe informatiemarkers onthuld door wethouder De Pater en het Edese Kindercollege.

Wethouder De Pater: ,,Het verrast mij altijd hoeveel er hier, in de omgeving van Ede, gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog. Zoveel dat er door heel de gemeente Ede zelfs dertig informatiepanelen gevuld konden worden met interessante, spannende, maar soms ook verdrietige gebeurtenissen.” 

Samen met Ede Marketing en het Platform Militaire Historie Ede is een selectie gemaakt van dertig verhalen die tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelden in de gemeente Ede. ,,De verhalen op de panelen zijn voorzien van mooie en indrukwekkende foto’s; de Edese oorlogsgeschiedenis komt zo echt tot leven,’’ meldt de gemeente in een persbericht.

JONGE EDENAREN Kinderburgemeester Levi van Ravensberg vindt het goed dat de gebeurtenissen in onze gemeente in beeld worden gebracht op de informatiepanelen: ,,Het lijkt me echt interessant om de markers te bekijken en zo meer te leren over wat er in Ede gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik vind het heel belangrijk dat wij als jonge Edenaren deze verhalen te weten komen. Zo blijven we de oorlogsgeschiedenis doorgeven aan de volgende generaties.”

,,Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes gemaakt die je meenemen op een indrukwekkende reis door de oorlogsgeschiedenis van Ede. Volg een van de routes of plan je eigen route. Een overzicht van de markers en de uitgestippelde routes vind je op bezoek-ede.nl/militair-toerisme. Op onze webpagina zijn de dertig verhalen ook te lezen,’’ vervolgt de gemeente. Diegene die de routes liever afleggen via een routeboekje, kunnen terecht bij de VVV-informatiepunten in Ede.

AIRBORNE De onthulling van de informatiemarkers is onderdeel van de Airborne Ede-maand. ,,Tijdens de Airborne Ede-maand herdenken we het verleden, vieren we onze vrijheid en staan we stil bij hoe waardevol vrede en veiligheid is. Meer informatie over de activiteiten deze Airbornemaand is te vinden op www.ede.nl/airborne.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie