De Stolpersteine herinneren aan de Joodse Holocaustslachtoffers die vanuit Bennekom zijn weggevoerd naar vernietigingskampen tijden de Tweede Wereldoorlog.
De Stolpersteine herinneren aan de Joodse Holocaustslachtoffers die vanuit Bennekom zijn weggevoerd naar vernietigingskampen tijden de Tweede Wereldoorlog.

Herdenkingsroute langs 24 Stolpersteine in Bennekom

Historie

BENNEKOM De Historische Vereniging Oud-Bennekom geeft een gratis routegids uit langs de 24 Bennekomse Stolpersteine. Deze stenen herinneren aan de Joodse Holocaustslachtoffers die vanuit Bennekom zijn weggevoerd naar vernietigingskampen tijden de Tweede Wereldoorlog. Bij de 24 stenen staan vanaf zaterdag 29 januari om 11.00 uur tot zondag 30 januari zonsondergang, voor de tweede keer foto’s van de omgekomen personen.

Aanleiding vormt de jaarlijkse Holocaust Remembrance Day op 27 januari. Op die dag werd in 1945 Auschwitz bevrijd door Russische soldaten. Door foto’s te plaatsen bij de Stolpersteine, waarop hun naam wordt genoemd, krijgen de slachtoffers een gezicht. 

ROUTEGIDS De routegids bevat een kaart, adressen en 24 korte persoonsbeschrijvingen met extra foto’s. Deze is vanaf woensdag 19 januari gratis te krijgen bij PLUS, Albert Heijn, Novita, Bruna en bij de boerderijwinkels Jochemsen (Langesteeg 14) en Van Steenbergen (Dijkgraaf 1a). Het kan worden gedownload via www.oudbennekom.nl/stolpersteine 

AFHAALPUNTEN Op 29 en 30 januari zijn er afhaalpunten op de Alexanderweg 44 en Schoolstraat 38. Bij het bezoek aan de Stolpersteine is het mogelijk om er steentjes op te leggen, een gebruikelijk teken van respect voor de slachtoffers. Door te lezen in het routeboekje maakt men nader kennis met de op de steen vermelde persoon.

Het herdenkingsproject wordt verzorgd door vrijwilligers van Oud-Bennekom. Bennekom is het enige dorp in de gemeente Ede waar Stolpersteine liggen. Ze zijn in 2017 gelegd. Inmiddels is er in Otterlo een initiatief om ze ook daar te leggen. In Ede is op zondag 30 januari de jaarlijkse herdenking rond het joods monument op de Paasberg. Hier worden alle nu bekende namen van joodse inwoners van de gemeente Ede, die in kampen zijn omgekomen, voorgelezen.

Kijk voor meer informatie op www.oudbennekom.nl 

advertentie