Afbeelding
Historische Vereniging Oud-Bennekom

Nieuwe grafsteen voor schrijfster Henriëtte de Beaufort

10 november 2022 om 10:06 Historie

BENNEKOM Op de Bennekomse begraafplaats is het graf van schrijfster Henriëtte de Beaufort, die 26 jaar in de villa Beukenhof aan de Bovenweg woonde, weer voorzien van een grafsteen. Door een initiatief van de Historische Vereniging Oud-Bennekom in samenwerking met de gemeente Ede en Buddingh Natuursteen Veenendaal is het graf gered van ruiming en gedekt met een replica van de oude steen die inmiddels was vernietigd. 

Wethouder Peter de Pater was bij de onthulling en zei van het Bennekomse initiatief te hebben geleerd dat ook funerair erfgoed met een verhaal verdient te worden behouden en verzorgd. De gemeente Ede garandeert voor de komende 50 jaar het onderhoud van het graf.

HOOG AANZIEN onkvrouw Agathe Henriëtte Maria Laman Trip - de Beaufort (1890-1982) was schrijfster van historische romans en biografieën, maar volgens de Historische Vereniging Oud-Bennekom bovenal een sociaal betrokken vrouw die zich inzette voor kwetsbare of bedreigde medemensen. ,,Ze bekleedde tal van maatschappelijke functies en stond landelijk en internationaal in hoog aanzien. Ze trouwde in 1914 met Jhr. mr. Herman Laman Trip. Het paar bleef kinderloos. Ze stichtten, beiden dol op kinderen, in 1924 in Oberstdorf, Zuid-Beieren het sanatorium Hohes Licht, waar wel 4000 kinderen hebben verbleven”, meldt de vereniging in een persbericht. 

Nadat Herman in 1928 overleed, was Henriëtte veel meer in Oberstdorf, waar de Duitse directrice Elisabeth (Li) Dabelstein haar beste vriendin werd. Na 1933 brachten ze er ook Joodse kinderen onder die met valse papieren naar Zwitserland werden geleid. Na de oorlog kwamen de vrouwen naar Nederland, waar ze beiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden benoemd. Henriëtte werd later bevorderd tot Officier, mede vanwege haar literaire werk. 

MONUMENT In 1956 verkocht zij Hohes Licht en gingen Henriëtte en Li wonen in Beukenhof. Henriëtte werd bestuursvoorzitter van de Nederlandse Protestantenbond (NPB), nu de Vrijzinnigen Bennekom. Haar kerstspel Herodes werd uitgevoerd door de Spelgroep van de NPB. Henriëtte had in Nederland veel aanzien in de letterkundige wereld. De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde reikt driejaarlijks de Henriëtte de Beaufortprijs uit voor (auto)biografisch werk. 

Li Dabelstein overleed in 1976 en werd begraven op de Bennekomse begraafplaats. Henriëtte volgde haar in 1982 en werd bijgezet in hetzelfde graf, dat een sobere deksteen kreeg. In 2016 ontdekte Oud-Bennekom dat deze steen was verdwenen als voorbode voor ruiming. ,,Door de onvermoeibare inzet van Bert Lever, lid van de HVOB-werkgroep Begraafplaats, werd de gemeente Ede overtuigd dat het graf de status van funerair en historisch monument verdient. Dat Buddingh Natuursteen de kosten van de nieuwe steen geheel voor zijn rekening nam, verdient waardering”, aldus de vereniging. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie