Afbeelding
Xander van Soelen

Eerste creatieve vrijplaats van Ede geopend

Kunst

EDE Het is de kers op de taart voor Astrant, dat sinds 2016 actief is om meer street-art in Ede te realiseren. Een vrijplaats waar jong en oud met spuitbus, kwasten en verfrollers hun fantasie de vrije loop kan laten gaan. Een eerste ‘Hall of Fame’ (HOF) is een feit. Afgelopen weekend kwamen ruim vijftig artiesten naar Ede om hun graffiti-kunsten te laten zien. ,,Het hele viaduct onder de A30 aan de Dwarsweg is nu één groot kunstwerk” vertelt Vincent William van Astrant.

In 2021 viert Astrant haar street-art-lustrum, en was hiervoor op zoek naar een manier om iets voor de lokale community terug te doen. ,,Wat opviel was dat er in Ede veel ruimte wordt geboden om buiten te sporten en te bewegen, maar er is geen zogenaamd ‘Cruyff Court’ voor creatieve inwoners”, zegt William.

Hij vervolgt: ,,Het voelt als een nieuwe stap om jong talent uit de regio te stimuleren om erop uit te gaan, ideeën uit te werken en nieuwe vrienden te maken. In steden zoals Arnhem en Nijmegen bestaan deze al een lange tijd, er wordt door verschillende doelgroepen gebruik van gemaakt. In Ede was het wel even zoeken maar samen met de gemeente en Rijkswaterstaat is het viaduct onder de A30 aan de Dwarsweg (Veldhuizen) de aangewezen locatie. In deze tunnel werd al jaren geverfd, maar dit was nog illegaal en mensen konden niet de tijd nemen om echt goed uit te pakken.”

Vorige week werd de steiger opgebouwd, werden de wanden blauw geverfd en afgelopen weekend kwamen ruim vijftig artiesten naar Ede toe om hun graffiti-kunsten te laten zien. 

Binnenkort zijn inwoners welkom om te verven. ,,Hier zijn nog wel enkele regels aan verbonden, zoals het netjes wegwerken van andermans werk en met respect omgaan met de locatie, buurt en natuur. Op deze manier zorgen we dat iedereen met plezier kan werken in de ‘Hall of Fame’ van Ede.”

Meer informatie: info@astrant-ede.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie