Ans Bosma, Xander van Soelen en Jet Verhoeff in de tunnel bij één van de kunstwerken.
Ans Bosma, Xander van Soelen en Jet Verhoeff in de tunnel bij één van de kunstwerken. Freek Wolff

Pipsqueak poetst viaduct op met graffiti-art: ‘Met een glimlach door de tunnel’

Kunst

BENNEKOM Het viaduct over de Edeseweg tussen Bennekom en Ede (onder de snelweg A12) is vorige week aan de binnenkant aan twee kanten opgefleurd met graffiti-art.

Jaren geleden hingen er al huiskamerachtig lampen in de tunnel. Na de verbreding van de A12 in 2016 wilde eigenaar Rijkswaterstaat deze echter niet terugplaatsen. ,,De architect wilde dit niet, met als gevolg dat het in de tunnel ging verloederen. Er kwam nare teksten op de wanden. Heel veel mensen willen hier weer met een glimlach doorheen kunnen fietsen”, zegt oud-gemeenteraadslid Jet Verhoeff. ,,Wat is er fijner om honderden scholieren die hier elke dag doorheen fietsen een goed gevoel te geven?”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Foto: Astrant

De Bennekomse riep een burgerinitiatief in het leven en kwam via social media met mensen in contact die hier met haar de schouders onder wilden zetten. Dat zijn Marlous Stoelinga en Ans Bosma uit Bennekom. De drie benaderden de wethouder van cultuur, Wijkbeheer Bennekom, Boerderij Hoekelum (sponsoring) en riepen inwoners op om de bonnen van Ede Doet te besteden aan het idee om de tunnel mooi te maken met kunst.

NATUUR ,,We wilden in eerste instantie typisch Bennekomse afbeeldingen, maar daar moesten speciale mallen voor gemaakt worden. Die konden dan slechts één keer gebruikt worden. Dat zou veel te kostbaar worden. Dus kozen we voor graffiti-afbeeldingen van natuur, zodat het er licht en fleurig uit komt te zien”, legt Bosma uit.

(de tekst gaat onder de foto verder)


De natuur is het thema van de schilderingen. - Astrant

In eerste instantie spraken de initiatiefnemers met een jonge kunstenaar uit Bennekom om het plan uit te voeren. ,,Maar hij werkt alleen op aluminium en dat werd door Rijkswaterstaat niet goedgekeurd. Daardoor zouden er scheuren in komen”, verklaart Verhoeff.

KUNSTENAARSDUO Dus werd de matchmaker tussen het initiatief en kunstenaars het Edese cultuurpodium Astrant. ,,Deze muren zijn perfect voor het kunstenaarsduo Pipsqueak, omdat ze met grote sjablonen werken”, legt Xander van Soelen van Astrant uit. ,,Alleen het randje in de muur was een beetje lastig. Zo’n drie jaar geleden hebben deze twee kunstenaars bij een school in de Rietkampen al een garagebox en een huisje geverfd. Daar kregen we hele leuke reacties op. Het blijft aftasten, want hun werk is vrij fel van kleur. Het is de stijl van popart, ook met figuren en teksten. Hier in de tunnel schrokken de mensen tijdens de eerste dagen een beetje van de bonte achtergronden die eerst werden aangebracht.” 

Na het proces zagen mensen de afbeeldingen die ontstaan, met onder andere een jong hertje, een beer op een fiets, een apekop, een struisvogel, teksten en een meisje met een grote vis.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Foto: Astrant

BLIJE VOORBIJGANGERS Verhoeff vindt dat de verloedering van het viaduct is ‘weggekwast’. ,,Ik spreek zoveel blije voorbijgangers. Pipsqueak timmert wereldwijd aan de weg. Deze twee zijn dus niet de eerste de besten. Zo hebben ze ook in Miami en Los Angeles gewerkt. Ik heb dagelijks gekeken naar de vorderingen en dat was erg leuk”, aldus Verhoeff.

In totaal heeft het werk 7500 euro gekost, terwijl de bonnen van Ede Doet van inwoners bijna 2500 euro uit Bennekom aan de opfrissing heeft bijgedragen. Hiermee is graffiti-art gekomen in de tunnel op 180 vierkante meter muur. ,,Bennekommers vinden het prachtig. Ik heb nog geen negatieve reacties gehoord. De kunstenaars stonden ook verbaasd”, besluit Bosma.

Van soelen hoopt dat een tunnel net buiten Lunteren ook opgefleurd kan worden met graffiti-art.

door Freek Wolff

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie