Kwetsbaarheid omhelzen in gemeenschappen met een hart; interview met Christa Anbeek bij Vrijzinnig Lunteren as zondag 7 april.

2 april 2024 om 19:18 Lokaal Deel je nieuws

Deze zondagmorgen verwelkomen we Christa Anbeek in ons Witte Kerkje. Zij is bijzonder hoogleraar ‘Women and Care for the Future’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Anbeek nodigt in haar laatste boek uit om kwetsbaarheid te omarmen en verbindende gemeenschappen te creëren. Onze inspirator Jaap Marinus zal Anbeek interviewen. Een diepgaande verkenning van ons veranderende wereldbeeld en hoe we daarin betekenisvol kunnen zijn, zal in dit interview centraal staan.

“Al veel langer pleit ik ervoor om de alomvattende kwetsbaarheid van het leven niet uit de weg te gaan, maar te omhelzen. Fragiliteit, onzekerheid, onvoorspelbaarheid, afhankelijkheid en aanraakbaarheid, hoe ongemakkelijk vaak ook, vormen een bron van diepe inzichten. Ontregelende ervaringen waarin kwetsbaarheid zich manifesteert, brengen ons in grensgebieden met nieuwe perspectieven en creativiteit,” aldus Anbeek.

Samen kom je verder

In eerdere publicaties, waarvan er één het beste theologische boek van het jaar werd en een ander het beste spirituele boek van het jaar, heeft Anbeek een theologie van de kwetsbaarheid ontwikkeld. Kwetsbaarheid ervaren we in ontregelende ervaringen, ervaringen die ons leven op z’n kop zetten, die ons de grond onder onze voeten wegslaan. Zij leggen onze fundamentele hulpeloosheid bloot. In haar nieuwe boek zet Anbeek een stap voorbij de vooral individualistische benadering van het thema van de kwetsbaarheid. Haar aandacht gaat nu uit naar gemeenschappen waarin de kwetsbaarheid van onszelf en van de ander serieus wordt genomen en er mag zijn. ‘Samen kom je verder dan alleen.’

In een wereld met klimaatverandering, vluchtelingencrisis, groeiende ongelijkheid en oorlogen – een wereld waarin oude zekerheden ophouden te bestaan en nieuwe nog niet zijn ontdekt – schetst Anbeek de contouren voor gemeenschappen met een hart. Juist vanuit kwetsbaarheid kunnen we weer verbinding zoeken en vinden.

Christa Anbeek is bijzonder hoogleraar Women and Care for the Future aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Eerder schreef zij de bestseller De berg van de ziel en Voor Joseph en zijn broer dat de prijs voor het Beste Spirituele Boek won in 2019.

Zondag 7 april van 10.30 tot 11.30 uur. Het Witte Kerkje, Dr. Kimmijserlaan 28 te Lunteren

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie